Insula Krk, Croaţia

Insula de aur, asa cum este numita din vremuri stravechi, Krk este cea mai mare insula a tarii si cea mai dezvoltata economic. Din 1980 insula este legata de continent printr-un pod durabil. Peisajul insulei este divers – nordul este aproape desertic datorita vanturilor puternice, in timp ce sudul abunda in vegetatie si golfuri inverzite. Relieful favorizeaza cultivarea strugurilor si cunoscutul vin “Vrbnicka Zlahtina”.

Insula Krk este cea mai importanta statiune din Croatia datorita intinderii mari, peste 400 km2, dar si a puterii economice de care se bucura.Insula Krk

Turistii care doresc sa fuga de plajele din Romania sau Bulgaria pot alege sa isi petreaca sejurul in Croatia. Aflata la aproximativ 10 ore distanta de Bucuresti, Insula Krk faciliteaza accesul turistilor printr-un pod rutier care face legatura intre contient si insula. Insula Krk dispune de aeroport propriu si de cateva porturi de unde pleaca zilnic curse spre insulele invecinate.

Cel mai frumos oras din Insula Krk este Baska. Renumele orasului Baska se datoreaza peisajelor mirifice oferite de intersectarea golfului cu muntii Velebit, padurile de maslini si podgoriile celebre pentru vinul “Vrbnicka Zlahtina”. Plajele se intind pe o lungime de 2 km si se numara printre cele mai frumoase plaje ale Marii Adriatice. Chiar daca in unele locuri nisipul este acoperit de pietris, turistii nu lasa ca acest impediment sa le strice placerea de a face plaja. Pe aceste plaje, comericiantii vand papucei speciali cu care turistii intra in apa, pentru a nu fi raniti de pietrele de la malul marii.

Pe langa Baska, Insula Krk are si alte statiuni pitoresti care merita vizitate: Malinska (celebra pentru distractiile nocturne oferite; cel mai cunoscut club al insulei este Crossroad), Omisalj, Njivice sau Krk.Insula Krk 1

Insula Krk pune la dispozitia turistilor pasionati de istorie si cultura numeroase muzee, catedrale, cladiri impozante sau strazi inguste, pavate, perfecte pentru o plimbare romantica. Printre cele mai cunoscute obiective turistice din Insula Krk amintim de Catedrala Adormirii Maicii Domnului ( construita in secolele XIII-XVI), biserica romanesca Sv Kvirina (secolul XII), castelul fortificat si manastirea franciscana.

Pe insula Krk se afla si localitatea cu acelasi nume Krk, inconjurata de ziduri din epoca romana si bogata in stradute stramte tipice din acea perioada, precum si in mosteniri culturale. In continuare, gasiti Njivice pe valea Beli Kamik pe tarmul de vest al insulei Krk. Njivice au fost in trecut o asezare pescareasca care datorita investitiilor, facilitatilor rutiere si aeriene, este astazi un important loc turistic care gazduieste oaspeti din Europa si din alte tari ale lumii. Va recomandam sa vizitati biserica parohiala Uznesenja Marijina, loja municipala din secolul al XVI-lea, capela Sf. Anton din secolul al VI-lea si galeria “Lapidarij”, “Art” si “Njivice”.

Punat, situat nu foarte departe de orasul Krk, pe coasta vestica, este cel mai mare centru al sporturilor nautice de pe insula si este renumit pentru cultivarea maslinilor. Atractia majora legata de aceasta statiune este insulita Košljun situata intr-un golf natural. Pe insulita se afla o manastire franciscana din sec al XV-lea.

In ultimii 20 de ani, Insula Krk s-a bucurat de o frumoasa dezvoltare turistica, serviciile de calitate, preturile decente si peisajele superbe recomandand-o ca una dintre cele mai potrivite destinatii de vacanta.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.