Ghid turistic Benin

Republica Benin este situata in Africa de Vest, in Golful Guineii. Ocupa o suprafata de 112.622 km² si numara o populatie de aproape 10 milioane de locuitori, cu o densitate de 78.1 locuitori/km². Conform estimarilor cele mai recente, speranta de viata a beninezilor este de 59 de ani pentru barbati si de 61,59 de ani pentru femei.

Limba oficiala a statului Benin este franceza, dar pe arii extinse se vorbesc dialecte locale, cum ar fi gon, gu, yoruba sau dendi, iar din punct de vedere al diviziunii administrative, tara este impartita in 12 departamente, divizate, la randul lor, in comune.

Cunoscut, in trecut, sub denumirea de Regatul Dahomey, statul Benin de astazi a luat nastere in secolul XVII, iar in prima jumatate a secolului XIX atinge apogeul puterii, sub conducerea lui Gezo, devenind unul dintre cele mai importante regate din Africa de Vest.

La sfarsitul secolului XIX, dupa infrangerea ultimului rege indigen, Behanzin, Dahomey intra sub control fracez, statut care dureaza pana in anul 1958, pentru ca doi ani mai traziu, statul Benin sa-si proclame suveranitatea. Dupa acest moment, urmeaza decenii de mare instabilitatea politica si sociala.

Astazi, tara este o republica prezidentiala, conform constitutiei din 1990, cu putere legislativa exercitata de un Parlament unicameral si unde puterea executiva apartine presedintelui republicii si consiliului de ministri.

Sub aspectul alcatuirii reliefului, Benin este format dintr-o fasie de pamant cu o lungime de 670 km si 125 km latime, situat in preajma Golfului Guineii. Relieful are altitudini reduse, cu campii largi, de-a lungul litoralului si in regiunile nord-estice ale tarii, unde se gasesc campiile Borgou si Kandi.

Cei mai inalti munti din tara sunt reprezentati de Chaîne de l’Atakora, situati in nord-vestul tarii. Padurile de mahon ocupa o treime din teritoriul tarii, pentru ca in zonele nordice, sa se gasescsca o vegetatie specifica savanei, cu fauna variata (elefanti, antilope, lei, leoparzi).

Capitala legisativa a tarii se gaseste la Porto Novo, oras aflat in laguna omonima, in apropiere de varsarea raului Ouémé in Oceanul Atlantic. Este al doilea mare oras al tarii, cu o istorie veche de cinci secole, fiind baza maritima a coloniilor portugheze si, ulterior, capitala a regatului Dahomey.

Astazi, aici, se gaseste centrul politic si administrativ al tarii, aflandu-se intr-un proces de modernizare. Din punct de vedere cultural – Palatul regelui Toffa, alaturi de Muzeul de Etnografie sunt doar cateva dintre locurile cele mai interesante din oras.

Cel mai mare si unul dintre cele mai importante centre urbane din tara este Cotonou, oras situat pe tarmul Oceanului Atlantic unde se gasesc si sediile autoritatilor guvernamentele. A fost, in trecut, unul dintre marile centre ale comertului cu sclavi din Africa, iar astazi gazduieste astazi singurul port al statului Benin.

Fosta capitala a regatului, orasul Abomey, situat la 3 ore distanta de Cotonou, este unul dintre cele mai interesante orase, cu numeroase palate decorate cu basoreliefuri, care mai de care mai interesante, majoritatea fiind parte a patrimoniul cultural universal.

Turistii sunt cuceriti de modul traditional in care marea majoritate a populatiei alege sa-si pastreze traditiile, iar ruinele fostelor palate si temple regale, sunt printre putinele dovezi care mai amintesc astazi de puternicul Regat Dahomey.

Pe langa cultura si obiceiurile populatiilor indigene, a peisajelor spectaculoase, Benin este considerat locul de nastere al ritualurilor voodoo. Parcurile si rezervatiile nationale – Parcul National Pendjari sau Rezervatia Nationala W – sunt si ele o mare atractie pentru turistii veniti in aceasta tara.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.