Ghid turistic Mali

Situata in Africa de Vest, Republica Mali ocupa o suprafata teritoriala de 1.240,192 km² si numara aproximativ 15 milioane de locuitori, cu o densitate de 11.7 locuitori./ km². In partea de est se invecineaza cu Nigerul, in sud-vest cu Guineea si cu Seneglul in vest. Mali este formata din opt regiuni administrative, conduse de catre un guvernator si are o economie bazata in mare parte de agricultura si pescuit, desi dispune de resurse minerale importante, precum mine de aur, uraniu si sare. Cu toate acestea, tara se numara printre cele mai slab dezvoltate din lume, conditii in care locuitorii au o speranta de viata redusa la 51.43 ani pentru barbati si 54.73 ani pentru femei.

Situat la confluenta unor drumuri comerciale importante, teritoriul de astazi al tarii a facut parte din stralucitul Imperiu Mali, iar orasul Timbuktu, construit la anul 1000, a reprezentat unul dintre cele mai infloritoare centre de cultura ale Africii Evului Mediu. Spre sfarsitul secolului XIX, Franta ocupa Mali si infiinteaza aici Coloniile franceze ale Senegalului Superior si Nigerului, pentru ca in anul 1960, tara sa isi declare independenta, sub denumirea de Federatia Mali.

Esecul reformelor politice de orientare socialista adoptate in urma obtinerii independentei, au condus la deteriorarea situatiei economice a tarii si la declansarea unei lovituri de stat, care a insemnat instaurarea unui regim dictatorial ce a durat mai bine de doua decenii. Astazi, tara este republica prezidentiala, unde puterea legislativa este exercitata de un Parlament unicameral, iar puterea executiva apartine presedintelui si consiliului de ministri.

Sub aspectul alcatuirii reliefului, Mali este acoperita de un sector important al desertului Sahara in partea de nord a tarii, in conditiile in care restul peisajului este format din podisuri cu altitudini ce variaza intre 500 m si 1000 m, in regiunile sudice. Tara este strabatuta de cursul superior al Nigerului, al doilea mare fluviu al Africii, in timp ce vestul tarii este scaldat de cursul superior al Senegalului. Cu o clima specifica desertului in nord si temperatiri tropicale in sud, Mali se bucura de o fauna bogata.

Cel mai mare oras din tara este capitala Bamako, oras situat in sudul tarii, pe malul fluviului Niger. Contruit in anul 1882, orasul este, astazi, sediul catorva institutii de stiinta si a unor edificii culturale precum Mareea Moschee sau Catedrala Catolica. Din punct de vedere al itinerariilor turistice, Mali poate fi considerata o destinatie interesanta. La o ora distanta de capitala se afla orasul Sibi, unde puteti admira peisaje deosebite, ideale pentru pasionatii de expeditii montane.

Pietele in aer liber, pe care le gasiti atat in orase, cat si in zonele urbane sunt locurile ideale de unde va puteti procura suveninuri hand made dintre cele mai frumoase. Cu toate ca partea centrala a tarii, denumita generic provincia Koulikouro, este zona cea mai dens locuita a Republicii Mali, regiunea cu cele mai frumoase peisaje este Mopti, unde aveti ocazia sa fotografiati formatiuni muntoase impresionante, asa cum sunt cele de la Hombori, iar pasionatii de arheologie trebuie sa viziteze orasele vechi Djenee si Gao, cu o arhitectura unica si monumente de inspiratie islamica de o rara frumusete.

De departe cel mai misterios oras al tarii ramane Timbuctu, cu o istorie veche de un mileniu. Face parte din patrimoniul cultural universal si a fost construit de triburile de tuaregi, iar astazi impresioneaza turistii prin strazile acoperite cu nisip ce serpuiesc printre casele localnicilor, dar si prin cele trei moschei monumentale. Cu o istorie bogata, majoritatea constructiilor din oras au o vechime seculara, ceea ce confera orasului un aer mistic.

Cunoscut sub denumirea de „Venetia din Mali”, orasul Mopti este o destinatie ideala pentru cei indragostiti de plimbarile cu barca. Alaturi de peisajele superbe, aveti ocazia sa vizitati sate unde se pastreaza si astazi traditii vechi de sute de ani, sa interactionati cu localnicii si, cu putin noroc, sa fotografiati familiile de hipopotami, foarte numeroase in aceasta zona.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.