Ghid turistic Lesotho

Situat in Sudul Africii, Regatul Lesotho asa cum este denumit oficial, este o enclava a Africii de Sud, care ocupa o suprafata de doar 30.335 km². Numara o populatie ce depaseste putin peste 2 milioane de locuitori, iar speranta de viata a localnicilor este de doar 48 de ani. Supranumit „regatul cerului” datorita altitudinii inalte la care se afla, peste 1000 m, Lesotho este o destinatie turistica deosebita.

Spre sfarsitul seolului XIX, teritoriul de azi al tarii, intra sub protectorat englez, sub denumirea de Basutoland, fiind administrat, incepand cu 1884, de catre coroana britanica. In anul 1965, Bosutoland isi declara autonomia fata de coroana britanuca sub numele de Regatul Lesotho, fiind singurul stat independent din lume care formeaza o enclava in cadrul unui alt stat suveran, Africa de Sud.

Astazi, Regatul Lesotho este monarhie constitutionala ereditara, unde puterea legislativa este exercitata de catre un Parlament bicameral, in timp ce puterea executiva revine guvernului. Sub aspect administrativ, regatul se imparte in 10 districte, unde limbile oficiale sunt Sesotho si engleza.

Cu o economie bazata in special pe activitatile agricole, aceasta este practicata in mare masura de femei si copii, in conditiile in care majoritatea barbatilor lucreaza la extractiile miniere din Africa de Sud.

Sub aspectul alcatuirii reliefului, acesta este format in mare parte de podisuri si munti inalti, dar si de un sector reprezentativ al Muntilor Drakensberg, unde varful Mont aux Sources 3.482 m este cel mai inalt. Din regiunile inalte ale Muntilor Maluti pana in zonele mai joase din vest, unde se gasesc si principalele asezari urbane ale regatului, unde locuieste aproximativ jumatate din populatia tarii, turistii au ocazia sa strabate peisaje cu adevarat spectaculoase.

Cel mai important oras din Lesotho este capitala Maseru, situata in nord –vestul tarii, in apropierea granitei cu Africa de Sud, pe un platou cu altitudini ce ajunge pana la 1700 m, fiind, de altfel, cea mai joasa regiune a tarii.

Construit in anul 1869, orasul Maseru devine capitala in anul 1966. Cu o istorie interesanta, orasul este astazi un important centru de desfacere a produselor agricole, fiind singurul centru urban din tara legat prin calea ferata de Bloemfontein-Pietermaritzburg, cu statie la Meqheleng. Capitala este centrul cultural al tarii, unde functioneaza o serie de institutii de invatamant superior si diverse societati de cercetare stiintifica.

Un oras interesant prin conservarea traditiilor localnicilor, dar si unde se organizeaza una dintre cele mai mari piete regionale cu produse handmade este Hlotse, situat in nordul regatului Lesotho, totodata un punct de plecare pentru expeditiile montane.

O tara cu un peisaj cu totul special, unde turismul inca nu este exploatat la cote maxime, va ofera ocazia sa cunoasteti un popor de o frumusete aparte, cu traditii culturale parca suspendate intr-un timp de mult uitat.

Odata ajunsi in nordul regatului, zona domiata de munti inalti, ideal pentru turistii pasionati de escaladari montane, puteti intra in contact cu traditiile populatiilor bastinase, in timp ce sudul tarii poate fi explorat cu ajutorul autoturismului, in situri arheologice deosebite, cum ar fi mormantul regelui Moshoeshoe I sau ruinele de la Thaba Bosiu.

Excursiile montane pe ponei au devenit in ultimii ani o adevarata atractie printre vizitatori, fiind o modalitate de tranport foarte intalnita, mai ales in zonele greu accesibile cu autoturismul. Iar pentru a cunoaste si mai bine obiceiurile si viata de zi cu zi a locuitorilor, puteti calatorii in satele din centrul tarii, unde puteti admira si cea mai inalta cascada din Africa de Sud, Maletsunyane, ce masoara 192 m. Coborand spre sudul tarii, veti intalni valea Raului Senqu, ce ofera turistilor ocazia sa filmeze peisaje unice.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.