Ghid turistic China

Republica Populara Chineza este situata in Asia de est si se intinde pe o suprafata de 9.572.900 km². Are o populatie de 1.242.980.000 locuitori si are o densitate de 129,8 loc./km². Conform statisticilor din anul 2011, speranta de viata a chinezilor este de 77.11 ani pentru femei si 72.82 ani pentru barbati. Limba oficiala a statului este chineza.

Din punct de vedere administrativ, statul chinez este impartit in 22 de provincii, iar capitala este la Beijing. Centrul cultural, turistic si administrativ al tarii, Beijing este situat in partea de NE a tarii, in nordul Marii Campii Chineze, la aproximativ 150 km departare de Golful Bohai.

Bogat in vestigii antice, cu o istorie milenara, capitala a mai multor dinastii chineze, este o metropola cu numeroase teatre, muzee, palate si temple. Beijingul este capitala monumentelor unice in lume. Aici se afla cea mai mare piata din lume (Tiananmen), Palatul Regal „Orasul Interzis”, cel mai mare si mai bine conservat complex ahitectural din intreaga lume.

Una dintre cele „sapte minuni ale lumii”, Marele Zid Chinezesc, il gasiti tot la Beijing. Cea mai mare gradina imperiala din lume (Palatul de vara) se afla in capitala chineza. La fel de important este Shanghai, cel mai important centru industrial al Chinei, joaca un rol important in economia statului.

Acest oras atrage anual mii de turisti atat prin vestigiile istorice, cat si prin aerul pitoresc pe care il etaleaza. Situat la 120 km departare de Beijing, orasul Tianjin, este un alt punct de reper pe harta turistica a acestei tari. Datorita marii intinderi teritoriale, cadrul natural al Chinei prezinta o larga varietate de forme de relief si tipuri climatice, dar si de fauna si vegetatie.

Partea de est a Chinei este dominata de campie si coline. Zona este traversata de Marea Campie Chineza, drenata de Fluviul Galben si Campia Huaihe. Tot aici se gasesc podisuri inalte ce ajung la 600 m, dar si regiunea de podisuri drenata de Fluviul Albastru.

Zona vestica a tarii este dominata de lanturi muntoase, care se intind pe mii de kilometrii, si de podisuri si suprafete semidesertice. Cea mai mare parte a teritoriului chinez este cuprinsa in zona vest, unde se intalnesc sectoare ale Muntilor Himalaya cu Muntii Tian Shan si Karakorum.

Tot aici se gaseste si podisul Xizang /Tibet. Aceasta arie georgrafica este interesanta pentru turisti, mai ales pentru faptul ca zona era traversata de celebrul „drum al matasii”, situat intre desertul Makan si Jungaria, care ajungea din Asia Centrala in Europa. Principalele zone turistice sunt in partea de nord, unde se afla Marele Zid Chinezesc, capitala Beijing, statiunea balneara Beidahe sau grotele Yun’gang, cu cele peste 50 de statui sculptate reprezentandu-l pe Buddha.

In partea de NE a Chinei, o alta destinatie turistica importanta este Dalian si Harvin cu frumoasele peisaje naturale, o statiune frecventata, in special, de pasionatii sporturilor de iarna, fara a neglija, insa, palatele de la Shenyang. In partea estica a tarii, atrag atentia orase ca Hangzhou, Xihju, vechiul oras Hofei, sau Jingdezhen, supranumit „orasul portelanului”, precum si marele pod peste fluviul Changjiang.

In regiunea central –sudica a tarii veti gasi edificii taoiste, vechi de cinci secole, la Wudang, precum si vechiul oras Anyang. In partea de sud este situat unul dintre cele mai frumoase orase din tara, Guangzhou, metropola traditionala a sudului tarii. Partea de SV a Chinei se remarca prin orasul vechi ca Chengdu, cu peisaje impresionante, dar si „Orasul muntilor” – Chongqing, situat la junctiunea raurilor Yangtze si Jialing.

Padurile impietrite din provincia Yunnan nu trec nici ele neobservate, iar daca ajungeti in orasul Leshan, veti fi atrasi de spectaculoasa statuie ce-l infatiseaza pe Buddha (71 m), una dintre cele mai mari din lume.

O calatorie in China, nu poate fi completa fara a vizita Tibetul, mai ales Palatul Potala. China de NV este recunoscuta pentru frescele budhiste de la Dunghuang. La fel, vechiul centru cultural Xi’an, cel mai mare oras din partea NV a Chinei, era punctul de plecare al „drumului matasii” in timpurile antice si capitala a unor mari dinastii chineze.

Tot in aceasta parte a Chinei, se afla si satul Banpo, astazi, destinatie turistica importanta, ce atrage atentia calatorilor prin constructii antice, in special, prin armata soldatilor de teracota a imparatului Qin Shi Huang.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.