Ghid turistic Djibouti

Situata in Africa de Est, Republica Djibouti ocupa o suprafata teritoriala de 23.200 km² si numara o populatie de aproape un milion de locuitori, cu o densitate de 37.2 locuitori/km², iar speranta de viata a acestora este de 59,15 ani pentru barbati si 64,07 ani pentru femei. Sub aspect administrativ, tara este impartita in cinci districte importante, divizate la randul lor in comune, iar limbile oficiale vorbite aici sunt franceza si araba.

Teritoriul de astazi al statului Djibouti, a fost locuit inca din perioada evului mediu de triburi apartinand populatiilor somaleze si afar, o ramura a triburilor dankari, pentru ca in secolul XIX, sa fie incroporat in Sultanatul Masqat.

Incepand cu anul 1862, Franta isi impune controul asupra zonei, iar sultanatul este transformat in colonie franceza, sub denumirea de Coasta Franceza a Somalilor, statut ce dureaza pana in anul 1967. Zece ani mai tarziu, in 1977, populatiile din colonii si-au declarat independenta fata de Franta, sub numele de Republica Djibouti.

Incursiunile constante si pretentiile teritoriale ale statelor vecine, precum Somalia si Etiopia, asupra noului stat independent, au condus la pastrarea, cel putin din punct de vedere militar, al protectoratului francez. Astazi, Djibouti este o republica prezidentiala, unde puterea legislativa apartine Parlamentului, iar puterea executiva este exercitata de presedinte si consiliul de ministri.

Cel mai important oras al tarii este orasul Djibouti, situat in regiunile sud-estice ale tarii. Construit la sfarsitul secolului XIX, in vecinatatea oazei Ambouli, Djibouti este transformat in anul 1896 in centrul administrativ al Coastei Franceze a Somalilor.

Astazi, orasul este cel mai important centru urban al tarii, unde locuieste mai mult de jumatate din populatia tarii. In apropierea capitalei, la doar 75 km in directia sud, intalniti al doilea mare oras al tarii – Ali Sabien (Orasul broastelor, in limba araba), unul dintre principale destinatii turistice ale tarii.

Desi este acoperit in mare parte de zone aride, are un aer interesant pentru turistii interesati sa-l exploreze. Tadjoura este un oras pitoresc, fosta capitala a sultanatului, ce gazduieste sapte moschei deosebit de frumoase, iar targurile de camile organizate aici sunt un loc ideal de a intra in contact cu traditiile localnicilor.

Sub aspectul alcatuirii reliefului, cea mai mare parte a tarii este acoperita de formatiuni vulcanice joase si regiuni muntoase in zona centrala (Massif de Goda 1715 m) si Moussa Ali, in apropierea granitei cu Etiopia. Regiunile nordice sunt treversate de o depresiune tectonica, situata de-a lungul Marii Rosii. Tot aici, o fasie ingusta de campie insoteste tarmul cu recife coraligene din Golful Tadjoura.

Lacurile cele mai importante sunt Abhe, situat in apropierea granitei cu Etiopia si Assal, o atractie turistica deosebita, avand in vedere ca este cel mai jos punct al Africii, la 157 m sub nivelul marii si, totodata, cel mai sarat lac din afara Antarticii, unde temperaturile ating constant 50 de grade, iar apa de un turqoize ireal, este un loc pe care nu-l puteti rata, odata sositi in Djibouti. Totusi, aspectul general al tarii este reprezentat de suprafete aride, pietroase, cu vegetatie redusa si fauna restransa, care include, in mod special, specii de reptile.

Cele mai captivante locuri din tara sunt de departe insulele Mousha si Maskali situate la 35 de km de capitala, de unde se poate ajunge si cu barca traditionala, construita din lemn, pe un drum ce dureaza aproximativ o zi.

Desi se numara printre primele atractii turistice ale tarii, insulele isi asteapta inca vizitatorii, fiind destinatii ideale pentru cei pasionati de sporturile acvatice. Plajele sunt de o frumusete aparte, unde puteti petrece zile de vacanta de neuitat, daca sunteti pasionati de pescuit, scuba diving sau pur si simplu doriti sa va relaxati la soare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.