Ghid turistic Botswana

Situata in Sudul Africii, Republica Botswana ocupa o suprafata teritoriala de 581.730 km² si numara o populatie de aproape 2,5 milioane locuitori, cu o densitate de 3.4 locuitori/km². Speranta de viata a locuitorilor de aici este destul de redusa, de aproximativ 56,93 ani pentru barbati si 54,51 ani pentru femei. Din punct de vedere administrativ, tara este impartita in 11 districte, iar limbile oficiale vorbite aici sunt engleza si setswana.

Istoria tarii isi are originile in triburile de pastori beciuani, care faceau parte din famila bantu. Acestia au emigrat in secolul XVI, din zonele sudice ale Africii, impingand in zonele aride populatia bosimana.

Fiind amenintati de alte triburi aborigene, beciuanii au acceptat protectoratul englez, iar partea nordica a tarii, cunoscuta sub numele de Bechundland se afla, din 1885, sub protectorat englez. In anul 1966, tara isi proclama independenta fata de regatul britanic si cunoaste o perioada de stabilitate si dezvoltare economica, fiind una dintre putinele tari africane care nu s-a confruntat cu conflicte militare interne, beneficiind de un sistem politic democratic.

Astazi, este o republica prezidentiala, unde puterea legislativa apartine Parlamentului unicameral, iar puterea executiva este reprezentata de presedinte, ales cu un mandat de 5 ani. Economia este bazata pe extractia de diamante si turism.

Sub aspectul reliefului, Botswnana este traversata de Tropicul de sud si de regiunile centrale si nordice ale desertului Kalahari. Relieful este in mare parte alcatuit din podisuri cu altitudini reduse, maximul 1000 m si usor mai inalt in regiunile estice si vestice si mai reduse in delta Raului Okavango.

Tara este recunoscuta in intreaga lume pentru conservarea habitatului animalelor salbatice, de altfel, principala atractie turistica o reprezinta Parcurile Nationale Chobe, Morenmi sau din Delta Okavango.

Cel mai important oras al tarii este capitala Gaborone, situat in sud-estul tarii, pe malul raului Notwani, in apropierea granitei cu Africa de sud. Este un oras de mici dimensiuni, masurand doar 15 km de la est la vest, ce ofera cateva atractii turistice deosebite.

Pe langa Muzeul National sau Palatul Parlamentului, nu puteti trece prin Gaborone, fara sa urcati pe Dealul Kgale, cara va ofera o priveliste superba asupra imprejurimilor. De asemenea, o atentie deosebita merita si satul Otse, situat la 55 km distanta de capitala.

De o frumusete aparte, cu peisaje spectaculoase, satul este locuit de populatii apartinand triburilor balete, care incearca sa-i incante pe turisti cu povesti care mai de care mai impresionante despre actele de vitejie si curajul localnicilor din timpuri demult apuse.

In nord-estul tarii, la granita cu Zimbabwe, se afla unul dintre cele mai importate orase ale tarii, Francistown, un important centru rutier si feroviar, in timp ce Maun este punctul de pornire pentru expeditiile turistice in delta Raului Okavango.

Turistii care inca mai cauta argumente pentu a-si petrece vacanta in Botswana, trebuie sa stie ca aceasta este una dintre cele mai diverse in interesante tari din lume. Localnicii au un respect special pentru natura si animale, sunt prietenosi si ospitalieri cu cei ce le viziteaza tara.

Nicaieri in lume nu veti avea ocazia sa priviti turme de animale salbatice atat de raspandite ca aici. Cele mai numeroase familii de elefanti, traiesc in parcurile nationale din Botswana, alaturi de o fauna cu specii dintre cele mai diverse, lei, loeparzi, crocodili, gazele, girafe etc.

Cu o bogata istorie culturala, Botswana este o destinatie ideala pentru turistii pasionati de arheologie. Aveti ocazia sa admirati ruine ale constructiilor apartinand populatiilor indigene, precum si articole de olarit ce dateaza si Epoca pietrei. Si, nu in ultimul rand, trebuie amintit faptul ca, Botswana este una dintre cele mai sigure destinatii turistice din Africa.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.