Ghid turistic Rwanda

Situata in Africa Centrala, Republica Rwanda ocupa o suprafata teritoriala de 26.338 km² si numara putin peste 12 milioane de locuitori, cu o densitate 419 loc/km². Inzestrata cu un relief dominat de zone muntoase in vest si de savana in est, Rwanda este scaldata de numeroase lacuri, dintre care cel mai mare este Lacul Kivu, unul dintre cele mai adanci 20 de lacuri din lume, cu o adancime de 480 m, ideal pentru practicantii sporturilor nautice.

In apropierea lacului se gasesc grotele Kaboza si Nyenji, dar si izvoarele termale de la Nyakabuye. Tara fara iesire la oceanul planetar, Rwanda se invecineaza cu Burundi in partea de sud, cu Republica Congo in vest, Uganda in nord, in timp ce in regiunile estice este marginita de Tanzania. Teritoriile de astazi ale tarii au fost colonizare de Germania in anul 1884, urmata de Belgia, care si-a exercitat influenta incepand cu anul 1916, in conditiile desfasurarii primului razboi mondial.

In Rwanda, exista trei etnii distincte, respectiv hutu, tutsi si twa, iar religiile practicate la nivel national sunt crestinismul, islamismul si credintele africane. Disensiunile sociale, politice si religioase inregistrate de-a lungul timpului intre populatiile indigene au culminat cu revolta populatiei hutu, din anul 1959, eveniment soldat cu numeroase victime in randul populatiei tutsi. In anul 1962, puterea politica este preluata de etnicii hutu.

Situatia politica incerta a condus la declansarea unui razboi civil, care a atins punctul culminant o data cu genocidul din anul 1994. Economia Rwandei se bazeaza pe activitati agricole, iar exportul este reprezentat de cafea si esente din arbori de ceai. Turismul este un domeniu care a inregistrat o crestere apriciabila in ultimii ani, ajutat fiind de un relief superb, cu peisaje spectaculoase, in conditiile in care zonele de protejare a habitatului natural al gorilelor este una dintre destinatiile favorite ale turistilor sositi in Rwanda.

Din punct de vedere administrativ, tara este divizata in cinci provincii conduse de catre un guvernator, numit de presedinte si aprobat de Senat. Districtele sunt conduse de consilii aflate sub controlul unui comitet executiv, iar satele sunt cele mai mici unitati administrative.

Centrul cultural, politic si economic al Rwandei este reprezentat de capitala Kigali, oras situat in centrul tarii. Capitala este gazda mai multor muzee si munumente culturale, printre cele mai reprezentative se numara Muzeul Genocidului. Se bucura de aprecierea turistilor si pentru atmosfera vibranta pe care o etaleaza, de la cladiri moderne, la artere pline de resturante, cafenele si magazine.

La granita cu Burundi, orasul Butare este de departe cel mai interesant, fiind cunoscut si sub numele de „capitala intelectualitatii” din Rwanda, datorita numeroaselor institutii de invatamant superior pe care le gazduieste. Odata sositi aici, trebuie sa vizitati superba catedrala dar si Muzeul de etnografie ce se mandreste cu una dintre cele mai impresionante colectii de arta traditionala africana.

Cunoscuta si sub numele de „tinutul celor 1000 de dealuri”, Rwanda gazduieste o bogata fauna si flora, o atractie constanta pentru turistii care aleg sa-si petreaca concediul aici. Fluviul Nyabarongo ce izvoreste din sud-vest, ofera un adevarat spectacol al naturii. Traverseaza regiunile nordice, estice si sudice, inainte de a se uni cu Ruvubu, in timp ce Nyabarongo si Kagera se varsa in cele din urma in Lacul Victoria. Alte lacuri importante sunt Burera, Ruhondo, Muhazi si Ihema. Acesta din urma scalda campiile de est ale Parcului National Akagera. Muntii domina zonele centrale si vestice ale tarii, iar cel mai important varf se gaseste in Muntii Virunga, Mount Karisimbi cu o inaltime de 4.507 m.

Parcul National Nyungwe este una dintre cele mai importante destinatii turistice din tara, ideal pentru pasionatii de excursii montane, ornitologi si nu numai. Zona dispune de numai mai putin de 13 trasee montane destinate atat turistilor experimentati, cat si amatorilor si gazduieste peste 250 de specii de pasari, dintre care 26 specii rare si 13 specii de primate. Pentru expeditiile turistice din estul tarii, puteti lua ca punct de plecare provincia Kibungu, o regiune superba, cu numeroase lacuri si cascade.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.