Ghid turistic Ghana

Situata pe Coasta de Vest a Africii Centrale, Republica Ghana ocupa o suprafata teritoriala de 238.535 km² si numara o populatie de aproximativ 25 milioane de locuitori, cu o densitate de 258.8 locuitori/km². Ghana se invecineaza cu Burkina Faso in nord si cu Coasta de fildes in vest, in timp ce in sud este strajuita de Golful Guineei, iar in est de Republica Tago. Limba oficiala a statului este engleza, iar sub aspect administrativ Ghana se imparte in 10 regiuni importante care, la randul lor, se divid in 138 de districte.

Conform descoperirilor arheologice, primele semne de locuire umana pe teritoriul actual al statului ghanez dateaza inca din perioada epocii bronzului, dar abia in secolul XI se stabilesc aici populatii apatinand tribului akan. Portughezii sunt cei care exploreaza zona litorala a tarii, in secolul XV, si tot ei o denumesc Coasta de Aur. Marile puteri coloniale ale secolului XVI infiinteazxa aici centre de comert cu aur si sclavi. In anul 1893, Marea Britanie inlatura influenta danezilor si a olandezilor din zona si proclama Coasta de Aur colonie engleza. Urmeaza o perioada de confruntari militare intre englezi si populatia indigena, iar in anul 1957, Ghana reuseste sa-si declare independenta. Cu o economie bazata pe activitati agricole, minerit si turism, cu un sol bogat in resurse minerale, in special, aurifere, Ghana se numara totusi printre tarile sarace ale lumii, desi este al doilea mare producator de aur de pe continent, dupa Africa de Sud.

O tara de o frumusete aparte, situata, din punct de vedere geografic, chiar in centrul pamantului, unde relieful este alcatuit din campia litorala ce strabate Golful Guineei si cu zone de podis cu altitudini relativ inalte (884 m in Muntele Afadjato), dar si cu regiuni traversate de cel mai mare rau artificial din lume – fluviul Volta, cu o suprafata navigabila de 400 km. Sudul si sud-vestul tarii este acoperit de paduri cu fauna diversa, de la numeroase specii de pasari, la elefanti, lei, leoparzi, crocodili, maimute, reptile, majoritatea aflandu-se in zone protejate precum Parcul National Mole, destinatie favorita a turistilor pasionati de pescuit si safari, cu zone special amenajate pentru innoptat. Un adevarat spectacol al naturii ofera si Parcul National Kakum, dominat de paduri tropicale ce gazduieste numeroase familii de elefanti si antilope.

Unul dintre punctele de atractie ale tarii il reprezinta capitala Accra, oras situat in sudul tarii, intr-o zona geografica deosebita, pe tarmul unei lagune formate in nordul golfului Guineei. Este cel mai mare oras din tara si unul dintre cele mai mari de pe continentul african. Reprezinta principalul centru politic si economic al tarii, aici aflandu-se si cel mai mare port artificial din Africa. Si sub aspect cultural, Accara este un oras interesant, cu numeroase institutii de invatamant superior, academii stiintifice si edificii culturale deosebite.

La fel de atractiv, sub aspectul bogatiei culturale, este Bolgatanga, oras situat in apropierea granitei cu Burkina Faso. Este unul dintre orasele ce pastreaza arhitectura constructiilor traditionale ghaneze, iar daca doriti sa alegeti cele mai frumoase suveniruri realizate manual, atunci trebuie sa vizitati cea mai mare piata de articole hand made din tara care se tine saptamanal in acest aici.. Centrul de conservare al traditiilor si culturii poporului ghanez, descendenti ai Imperiului Ashanti, este Kumasi, considerat astazi locul de nastere civilizatiei poporului ghanez. Orasul are o istorie veche de secole, fiind construit de regele Osei Tutu I, figura marcanta in istoria tarii.

Considerat una dintre cele mai ospitaliere popoare din Africa, ghanezii vor fi mereu deschisi fata de turisti si interesati sa le impartaseasca din traditiile si cultura lor. De altfel, turismul este unul dintre sectoarele care sustin masiv economia tarii, astfel incat, odata sositi aici nu aveti cum sa va plictisiti. Pe de o parte, diversitatea culturala si viata deosebit de vibranta a acestui popor, alaturi de peisaje spectaculoase pe care le puteti admira, fie ca alegeti expeditiile safari in rezervatiile naturale, fie ca vizitati plajele superbe de pe coasta golfului Guineei sau itinerariile montane din regiunile Voltei, vacanta dvs. in aceasta tara va fi cu adevarat de neuitat.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.