Gellért Hill, Budapesta

Gellért Hill este o colină situată în partea de sud a Budapestei, pe malul drept al Dunării. Acesta este numit după Sfântul Gerard (în maghiară Gellért), care a fost episcop în secolul al XI-lea și a fost considerat patronul spiritual al Ungariei.

Pe Gellért Hill se află Statuia Libertății (în maghiară Szabadság-szobor), care este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orașului Budapesta. Statuia a fost construită în anii 1940 pentru a comemora eliberarea Ungariei de sub ocupația nazistă.

Pe lângă statuia Libertății, Gellért Hill oferă și o vedere spectaculoasă asupra orașului Budapesta, cu numeroase locuri de observare și terase unde vizitatorii pot admira panorama orașului. De asemenea, pe Gellért Hill se află și Hotelul Gellért, care a fost construit în stil Art Nouveau și este cunoscut pentru băile sale termale celebre.

Tot pe colina Gellért Hill întâlnim și Kilátókő szobor, Buda királyfi és Pest királykisasszony este o sculptură situată pe vârful Gellért Hill din Budapesta.

Sculptura înfățișează doi tineri, Buda și Pest, care se privesc în ochi și țin un steag mare al Ungariei. Această sculptură este inspirată de o legendă populară maghiară, care spune că Buda, fiul lui Attila Hunul, și Pest, fiica unui conducător maghiar, s-au îndrăgostit și au unit triburile lor pentru a întemeia orașul Budapesta.

Sculptura Kilátókő szobor, Buda királyfi és Pest királykisasszony a fost realizată în anul 1904 de către sculptorul maghiar Zsigmond Kisfaludi Strobl și a devenit un simbol al orașului Budapesta. Este amplasată la vârful Gellért Hill și oferă o vedere panoramică asupra orașului, fiind un punct de atracție popular pentru turiști.

Gellért Hill este un loc popular de vizitat în Budapesta, cu multe lucruri interesante de făcut acolo. Iată câteva dintre opțiunile pe care le ai:

  1. Vizitați Statuia Libertății: Aceasta este una dintre cele mai cunoscute atracții de pe Gellért Hill. Poți ajunge la statuie urcând scările sau folosind funicularul care duce până în apropiere.
  2. Admirați panorama orașului: Pe Gellért Hill veți găsi numeroase locuri de observare și terase de unde puteți admira priveliștea panoramică asupra orașului Budapesta.Vedeți clădiri importante, inclusiv Parlamentul, Castelul Buda și Podurile peste Dunăre.
  3. Relaxați-vă la băile termale: Hotelul Gellért este cunoscut pentru băile sale termale celebre, care sunt deschise atât pentru oaspeții hotelului, cât și pentru vizitatori. Băile includ bazine interioare și exterioare, saune, terenuri de tenis și servicii de masaj.
  4. Faceți o plimbare în natură: Gellért Hill este acoperit cu vegetație, parcuri și grădini, ceea ce face din acest loc unul perfect pentru o plimbare sau o drumeție.
  5. Vizitați Cetatea Buda: Dacă mergeți pe jos, urcați pe Gellért Hill și veți ajunge la Cetatea Buda. Aceasta este o fortificație istorică situată pe un deal opus Gellért Hill și oferă o vedere frumoasă asupra Dunării și a orașului Budapesta.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le puteți face pe Gellért Hill, există multe alte opțiuni pentru petrecerea timpului aici.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.