Catedrala Sf. Martin din Bratislava

Catedrala Sfântul Martin din Bratislava este un monument istoric şi de arhitectură din capitala Slovaciei, fiind catedrala Arhidiecezei de Bratislava.

Este cea mai veche catedrală din oraş, reprezentând un adevărat simbol pentru oraş. În locul unde este amplasată, se înălţa odată o mică biserică romană. Clădirea este veche de sute de ani, construcţia ei începând în secolul al XII-lea şi continuând în secolul al XV-lea. Catedrala era folosită în trecut pentru încoronările regale.

Catedrala Sf. Martin este cea mai veche biserica a Bratislavei, constructia acesteia realizandu-se in perioada 1311-1452. A suferit ulterior mai multe distrugeri, forma in care o vedem astazi capatand-o de abia in 1877.

Constructia este realizata in stil neo-gotic, frumoasa in interior dar austera … cel putin la prima vedere. Dupa cativa pasi insa am ramas impresionat de altarele luminate, impodobite cu picturi vechi si de scarile spiralate care duceau pana sus.

Totul este la superlativ, vitraliile de asemenea si ma bucur ca am avut ocazia sa intru in aceasta frumoasa biserica. Bineinteles ca nu lipseste statuia lui Sf. Martin – unul dintre sfintii importanti ai Ungariei. In perioada 1563-1830 Catedrala a devenit locul unde avea loc incoronarea regilor Regatului Ungariei. 11 regi si regine si 8 consorti ai acestora i-au pasit pragul pentru a lua parte la momentele festive ale regalitatii acelor vremuri.

Interiorul are o lungime de 70 de metri, o lăţime de 23 metri şi trei nave. Turnul a servit iniţial ca fortificaţie pentru oraş, aflându-se între zidurile de apărare.

Sub pardoseala catedralei se află catacombe, cripte şi morminte care coboară până la şase metri sub nivelul solului. Dată fiind dimensiunea grandioasă a catedralei, aceasta a trebuit să fie construită şi extinsă atât pe locul vechii biserici romanice, cât şi peste cimitirul care o înconjura.

Unele morminte au fost mutate în criptele de sub catedrală, care sunt unite prin tuneluri de zeci de metri, unele încă neexplorate arheologic.

Aici se află cripta familiei nobiliare Pálffy, proprietara castelului din Bratislava (criptă acoperită cu o placă de marmură cu stemă), cripta iezuită şi cripta arhiepiscopală – singura accesibilă publicului – cu zeci de morminte.

Demnitari ecelziastici, conducători ai regiunii, burghezi de seamă, scriitori, inclusiv preoţi francezi refugiaţi în timpul Revoluţiei Franceze şi-au găsit aici locul de veci, fapt care sporeşte valoarea istorică a acestui loc.

Unele morminte de sub actualul nivel al pardoselii au fost redescoperite în epoca modernă şi lăsate vizibile prin panouri de sticlă securizată.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.