Palatul Brukenthal din Sibiu – primul muzeu din Romania

Palatul Brukenthal din Sibiu  a fost construit intre anii 1778-1788, de catre baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803), guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei care a fost singurul exponent al comunitatii sasesti transilvanene caruia i s-au atribuit importante functii publice in cadrul statului austriac condus de imparateasa Maria Theresa (1717 – 1780), cea dintai functie ocupata fiind aceea de cancelar al Transilvaniei care apartine curtii austriece.

Cladirea palatului este realizata in stilul barocului tarziu, asemanandu-se cu modelul palatelor vieneze. Este organizata in jurul a doua curti interioare ce sunt despartite printr-o galerie, cu un frumos portal sustinut de atlanti. La etajul intai se gasesc trei saloane cu tapet pictat, din matase de damasc. Aceste saloane sunt conservate in forma lor originara.Palatul Brukenthal din Sibiu 1

Portalul cladirii este realizat de sculptorul Simon Hoffmeyer si include blazonul din stuc aurit al baronului. Actuala fatada principala a cladirii este realizata intr-un stil baroc auster, fiind realizata mai tarziu, fapt pentru care palatul este iesit mai in fata in comparatie cu celelalte cladiri din Piata Mare.

Sala festiva de la etajul unu al cladirii a adapostit o multime de evenimente mondene, printre care se numara si cel din 6 iunie 1783, la care a participat si Imparatul Iosef al II-lea.

In martie 1789 s-a infiintat Societatea literara care isi avea sediul in curtea a doua a palatului.

La 17 februarie 1817 a fost inaugurat Muzeul Brukenthal, primul muzeu din Romania, unde colectiile de arta ale baronului au fost expuse.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.