Cetatea “Alba Carolina”

Cetatea bastionară de tip Vauban Alba Carolina este cea mai mare şi cea mai impresionantă cetate din ţara noastră şi din sud-estul Europei, fiind una dintre cele mai bine conservate fortificaţii de acest tip din Europa. Cetatea a fost construită de către autorităţile militare austriece între anii 1715-1738. În urma lucrărilor de restaurare şi conservare realizate în ultimii ani, fortificaţia a fost pusă în valoare fiind inclusă în circuit turistic.
În acest sens, cetatea Alba Carolina a fost împărţită în mai multe trasee turistice: Traseul celor Trei Fortificaţii, Traseul Eroii Neamului Românesc, Traseul Porţilor, Traseul Sudic, Traseul Estic şi Traseul Nordic. În cadrul acestor trasee turistice au fost incluse atât elementele defensive ale cetăţii de tip Vauban cât şi clădirile cu valoare istorică din interiorul acesteia. Pentru a recrea atmosfera secolului al XVIII-lea a fost înfiinţată garda pedestră şi călare a cetăţii Alba Carolina.

Soldaţii sunt îmbrăcaţi în uniforme militare austriece şi au rolul de a asigura securitatea în cadrul traseelor turistice. Garda poate fi văzută în fiecare zi defilând între porţile cetăţii începând cu ora 11:30 în cadrul ceremonialului de schimbare a gărzii. Sâmbăta acest ceremonial este mai spectaculos, schimbarea gărzii finalizându-se cu executarea a trei salve de tun.

Tunurile sunt amplasate în cadrul Traseului celor Trei Fortificaţii. Datoria fiecărui român este să cunoască cât mai multe despre istoria poporului său, pentru că „o naţie care nu-şi cunoaşte şi respectă istoria e sortită pieirii”.
Cum Alba Iulia ocupă un loc cu totul şi cu totul special în istoria noastră, a românilor, prin trecutul său, este de la sine înţeles importanţa cunoaşterii evenimentelor care au marcat evoluţia acestui loc. Cetatea Alba Carolina este inima oraşului Alba Iulia. Prin urmare, nu putem vorbi despre Alba Iulia, fără să facem referire şi la cetatea care ne vorbeşte şi astăzi, prin forţa zidurilor ei, despre trecutul nostru.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.