Muzeul Național Brukenthal din Sibiu

Palatul Brukenthal din Sibiu  a fost construit intre anii 1778-1788, de catre baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803), guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei care a fost singurul exponent al comunitatii sasesti transilvanene caruia i s-au atribuit importante functii publice in cadrul statului austriac condus de imparateasa Maria Theresa (1717 – 1780), cea dintai functie ocupata fiind aceea de cancelar al Transilvaniei care apartine curtii austriece.

Cladirea palatului este realizata in stilul barocului tarziu, asemanandu-se cu modelul palatelor vieneze. Este organizata in jurul a doua curti interioare ce sunt despartite printr-o galerie, cu un frumos portal sustinut de atlanti. La etajul intai se gasesc trei saloane cu tapet pictat, din matase de damasc. Aceste saloane sunt conservate in forma lor originara.

Portalul cladirii este realizat de sculptorul Simon Hoffmeyer si include blazonul din stuc aurit al baronului. Actuala fatada principala a cladirii este realizata intr-un stil baroc auster, fiind realizata mai tarziu, fapt pentru care palatul este iesit mai in fata in comparatie cu celelalte cladiri din Piata Mare.

Dorinţa baronului Samuel von Brukenthal de a-şi transforma palatul într-unul din cele mai importante muzee de artă europeană s-a împlinit la câţiva ani după moartea sa, în 1817 când palatul şi-a deschis pentru prima dată porţile pentru publicul larg.

Două secole mai târziu, în anul 2010, Muzeul Brukenthal a fost distins cu premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural-Europa Nostra.

Sala festiva de la etajul unu al cladirii a adapostit o multime de evenimente mondene, printre care se numara si cel din 6 iunie 1783, la care a participat si Imparatul Iosef al II-lea.

In martie 1789 s-a infiintat Societatea literara care isi avea sediul in curtea a doua a palatului.

La 17 februarie 1817 a fost inaugurat Muzeul Brukenthal, primul muzeu din Romania, unde colectiile de arta ale baronului au fost expuse.

Astăzi, muzeul structurat în Galeriile de Artă Europeană, Galeriile de Artă Românească şi Galeriile de Artă Contemporană expune un patrimoniu extrem de bogat şi diversificat de pictură, sculptură, stampe şi cartografie.

Printre autorii de seamă a căror opere sunt expuse în muzeu îi amintim pe: Jan van Eyck, Antonello da Messina, Hans Memling, Lorenzo Lotto, Pieter Bruegel, Franz Neuhauser, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, alături de mulţi alţii.

Dar, dincolo de colecţia bogată, palatul, monument în stil baroc, impresionează prin arhitectura sa bine păstrată, elementele de detaliu atât de interior cât şi de exterior şi mobilier, majoritatea pieselor vechi de peste două secole.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.