Muzeul Mineritului și Galeriile Romane, Roșia Montană

Muzeul Mineritului se află în apropierea fostei exploatări miniere. Aici pot fi vizitate fostele galerii romane, formate din tuneluri lungi de zeci de kilometri, pot fi văzute monumente istorice și unelte pentru minerit, găsite de arheologi în ruinele fostului oraș, și construcțiile folosite pentru separarea aurului de piatră, numite „șteampuri”. Acestea erau alimentate de lacuri artificiale de acumulare numite „tăuri”.

Subteranele Roșiei Montane ascund peste 100 de kilometri de galerii săpate prin metode tradiționale din perioada antică până în cea modernă. Lungimea exactă nu e cunoscută deoarece rețeaua construită timp de aproape 2.000 de ani nu a fost cercetată integral până în prezent.

Galeriile Romane ies în evidență în cadrul sistemului prin forma trapezoidală perfectă, ce le-a făcut să reziste mii de ani. Ele sunt unice în lume prin lungime și gradul de păstrare, lucru apreciat de experții britanici, ce recomandă introducerea în Patrimoniul UNESCO.

Un fragment de câteva sute de metri din totalul de 7 kilometri poate fi vizitat la Muzeul Mineritului inaugurat în 1981 la baza Masivului Orlea.

Acest muzeu a fost creat de oameni pasionaţi de istoria locului dintre cei care au lucrat şi lucrează la Roşiamin, societatea de stat care a operat vechea exploatare minieră din Roşia Montană.

Prin efortul acestora, au fost amenajate pentru vizitare o serie de galerii romane, săpate cu dalta şi ciocanul acum 2.000 de ani, un muzeu în aer liber, cu utilaje folosite de-a lungul timpului pentru extragerea aurului, precum şi o expoziţie de fotografii vechi ce ilustrează activitatea minerilor prin secolul 19.

O vizită durează circa o oră și jumătate și, în acest timp, istoria îți aduce mărturiile sale despre viața, truda și obiceiurile oamenilor care de-a lungul a peste 2.000 de ani au adus la lumină aur, aici, la Roșia Montană.

Muzeul mineritului aurifer de la Roșia Montană este o adevărată colecție care amintește de istoria acestei zone în privința exploatărilor aurifere. De la machete ale fostelor galerii romane întinse pe zeci de kilometri și până la unelte folosite în trecut în minerit, toate pot fi văzute aici.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.