Manastirea Căşiel

Manastirea Casiel si Schitul Fanti mai este cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Inaltarea Sfintei Cruci Casiel si Schitul Fanti. Manastirea Casiel si Schitul Fanti este una dintre cele mai apreciate manastiri din judetul Cluj si chiar din toata tara.

Manastirea Casiel si Schitul Fanti

Lacasul de cult se alfa situat in satul Casiel – Strambu din judetul Cluj. Manastirea poarta hramul Inaltarea Sfintei Cruci si sfanta Treime. Data in care se sarbatoreste hramul la Manastirea Casiel si Schitul Fanti este 14 septembrie  si a 2 a zi de Rusalii. Stareta manastirii este: Starv. Varvara Georgiu. Duhovnicul de la Manastirea Casiel si Schitul Fanti este: Protos. Serafim Badila. Lacasul de cult se afla la o distanta de 25 km de orasul Dej, deci nu este foarte departe de municipiul Cluj – Napoca.

In interiorul acestei manastiri isi duc traiul de zi cu zi 19 familii de religie crestin ortodoxa. Peisajul de la Manastirea Casiel si Schitul Fanti este absolut superb. Acest lucru se datoreaza si faptului ca manastirea este imprejmuita de paduri de fagi si brazi. Manastirea a fost ctitorita de catre monarhul FIlip Georgiu din Strambu, in anul 1765. Cu toate ca a fost ctitorita abia in 1765, Manastirea Casiel si Schitul Fanti  a fost mentionata pentru prima data in anul 1782.

De atunci, Manastirea Casiel si Schitul Fanti a intrat intr-un proces continuu de degradare si astfel, in anul 1991, manastirea se redeschide, insa arata extrem de modest, fiind aproape ruina. Cu ajutorul autoritatilor, a credinciosilor si a unei firme, in anul 1992, manastirea a intrat intr-un amplu proces de reabilitare.

Tot atunci au fost consolidate zidurile lacasului de cult, s-au pus geamuri, s-a mobilat, s-a introdus curentul electric si celelalte utilitati de care mai era nevoie. In prezent avem o manastire extrem de frumoasa, situata in mijlocul naturii, fiind considerata una dintre cele mai frumoase manastiri din tara noastra.

Manastirea Casiel si Schitul Fanti isi asteapta credinciosii cu prilejul fiecarei sarbatori importante, dar nu trebuie sa fie neaparat o sarbatoare ca oamenii sa vina la manastire sa se reculeaga.

Obiectivul este deschis turistilor fara taxa de vizitare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.