Cheile Crivadiei

Cheile Crivadiei (rezervație naturală) pot fi vizitate în imediata apropiere a Turnul Crivadiei. Rezervația constituie o enclavă de specii termofile şi elemente dacice şi daco-balcanice, inclusiv 4 specii endemice: Thymus comosus, Hepatica transsilvanica, Symphytum cordatum şi Sorbus borbasii şi 2 specii rare: Dianthus petraeus şi Sesleria rigida.

Rezervația are o suprafață de 10 hectare și se remarcă prin frumusețea peisajului, dar și prin flora bogată și variată, o adevarată „oază” termofilă cu numeroase elemente dacice, conservate la adăpostul abruptului cheilor, pe substrat calcaros.

Cheile sunt înconjurate de stânci înalte de zeci de metri, nefiind în zonă cărări pentru a putea străbate aceste chei, însă frumusețea locului are unicitatea sa. Cheile sunt spectaculoase, în primul rând, datorită înălţimii pereţilor verticali, care au între 70 şi 100 de metri, iar pe alocuri, aceştia formează între ei spaţii foarte înguste, de 1,5 – 2 metri.

Cheile urcă şi tot urcă, când sunt mai largi, când mai înguste, mărginite de flori delicate de pădure, brusturi uriași, amintind de lumea de odinioară a dinozaurilor şi-a plantelor gigant. Cheile sunt cunoscute chiar şi de pe vremea dacilor, care le foloseau ca un fel de barieră naturală pentru a se proteja de invadatori.

Se întâlnesc şi exemplare de liliac sălbatic (Syringa vulgaris), mojdrean (Fraxinus ornus) şi sorb (Sorbus borbasii). Aici este prezentă şi vipera cu corn (Vipera ammodytes).

Accesul în Cheile Crivadiei se face prin localitatea Crivadia pe o cale de acces din zona bisericii, pe lângă râul Crivadia și apoi pe o potecă care ne conduce pe sub viaduct în chei. Cheile pot fi explorate cu ușurință cu ajutorul unor cizme mai înalte.

După parcurgerea a cca 200 de metri se ajunge la confluența râului Crivadia cu râul Jgheabului unde putem să ne abatem din chei spre o frumoasă cascadă botezată cascada Curcubeu.

În continuare râul Jgheabului formează canionul cu același nume. Canionul poate fi parcurs numai cu echipament adecvat si ghizi specializati.

În cheile Crivadiei nu există poteci pe care ne putem deplasa. Parcurgerea cheilor se face prin apă, care uneori ajunge până la brâu. Totuși, trebuie să reținem că nivelul apei fluctuează în funcție de precipitații. Pentru a vă putea bucura de peisaj și a parcurge cheile în condiții de siguranță, vă recomandăm să utilizați echipament adecvat.

ATENŢIE! La acest obiectiv turistic se ajunge doar pe jos. Dacă vrei să îţi setezi gps-ul ca să te ducă cel mai aproape de traseu cu maşina, în condiţii de drum bun, apasă pe bulina roşie. Nu există loc de parcare la indicaţia dată. 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.