Castelul Teleki din Gorneşti

Castelul dateaza din secolul al XVII-lea. Conform documentelor, in anul 1786 a fost imbunatatit. Acum, imaginea vechiului castel este pastrata doar in parte: era format dintr-o incinta rectangulara cu laturile de 30×40 metri, cu o poarta suprapusa de un turn pe latura de vest.

Pe laturile incintei erau amplasate grajdurile, magaziile si inchisoarea. Resedinta nobiliara cu beciuri si parter se afla pe latura vestica, fiind amplu tranformata in urma incendiilor si a renovarilor ce au urmat in anii 1810, 1830 si 1848.

In jurul castelului se afla un parc, aflat de asemenea intr-o stare avansata de degradare. Blazonul familiei Teleki, sculptat pe o bucata de tencuiala de sute de kilograme, a cazut pur si simplu de pe frontispiciul castelului.

Din fericire, nu s-a spart si poate fi admirat, sprijinit cu fata la perete, in grajdul improvizat pentru animale intr-o camera a castelului. In jurul blazonului isi duc viata cateva zeci de capre. Castelul a ajuns o adevarata ruina, fiindu-i furate de-a lungul timpului geamurile, usile si chiar tencuiala.

Din 2008, Castelul de la Posmus se afla in proprietatea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, care a decis in vara acestui an sa investeasca in renovarea acestui monument istoric de grupa A.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.