Schitul Cerebuc

Tradiţia locală spune că în apropiere, în dreapta şoselei, în pădure, pe dealul cunoscut cu numele La Sihastru, în anul 1600 a existat un schit cu biserica din lemn.

În 1700 biserica a fost coborâtă în vale, dar la începutul secolului al XVIII-lea Schitul a ars.

În lucrările de specialitate Schitul Cerebuc, zis şi Carabucu, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost fondat în anul 1710, dar la începutul secolului al XX-lea a ajuns în ruină.

În pădurea de aici trăia bufniţa neagră de la care tradiţia spune că Schitul şi-a tras numele de Cerebuc. Iniţiativa reînfiinţării schitului o are Preotul Munteanu, ea fiind îmbrăţişată şi de credincioşii din zonă.

Unul dintre aceştia, Ion Pruna, a donat terenul pentru construcţia bisericii. Gestul lui a avut influenţă şi asupra altor credincioşi, care au donat terenuri pentru incinta schitului.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Daniel, a dat binecuvântarea înfiinţării schitului, şi la 25 august 1995 s-a făcut sfinţirea locului de către Episcopul-Vicar Calinic Botoşăneanul. Imediat după sfinţire au început lucrările pentru construirea bisericii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.