Ruinele Palatul Cnejilor

În satul Ceahlău din județul Neamț poți vizita Palatul Cnejilor. Aici nu vei găsi un palat grandios și frumos amenajat, ci ruinele. În lista monumentelor din județul Neamț, Palatul Cnejilor a apărut în anul 2004. Totodată, palatul face parte și din ansamblul fostului schit Hangu, alături de Biserica „Pogorârea Sf. Duh”, biserică ce datează din secolul XVII.

Membrii familiei Cantacuzino au construit Palatul Cnejilor în secolele XVII – XVIII. Ei aveau în stăpânire o mare parte din împrejurimile Neamțului. La început, palatul a fost așezare mănăstirească, curte boierească și loc de desfășurare a unor evenimente, unele dintre ele consemnate istoric.

Palatul a avut o arhitectură deosebită, iar acest lucru se poate observa și în zilele noastre. Zidul interior al palatului a fost construit din piatră de râu și are două turnuri rotunde de dimensiuni diferite, aflate la intrarea în palat.

Biserica este construită din piatră și cărămidă, având o arhitectură specifică secolului XVII. La nord se afla turnul-clopotniță, turn ce are 2 etaje. Tot la nord găsim și ușa principală, alături de două ferestre laterale. În partea de sud găsim o altă fereastră, iar sub acea fereastră se află o ușă ce duce la scara de piatră a clopotniței.

Legenda spune că familia Cantacuzino a alungat călugării din palat, fapt pentru care a fost blestemată. Astfel, această familie a pierdut proprietatea, dar a refuzat să plece. Frații Cantacuzino și-au făcut o armată formată din localnici și s-au baricadat între ziduri. În final, lupta se termină într-un mod tragic. Unul dintre frați se sinucide, iar ceilalți doi fug din țară.

Noii proprietari ai palatului nu au mai avut grijă de acesta, fapt pentru care acest loc a ajuns să arate cum arată astăzi.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.