Teatrul National Marin Sorescu

Cunoscut anterior sub numele de Teatrul National din Craiova, Teatrul National Marin Sorescu este o institutie teatrala publica de cultura finantata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

Fondat in 1850, teatrul a fost denumit dupa omul de cultura si scriitorul local Marin Sorescu, in anii de dupa Revolutia din 1989.

Angajarea, in 1956, la Teatrul National din Craiova, a unei intregi promotii de actori (George Cozorici, Amza Pellea, Silvia Popovici, Constantin Rautchi, Victor Rebengiuc, Dumitru Rucareanu, Sanda Toma), impreuna cu profesorul lor, Vlad Mugur, a marcat un moment deosebit de important. Acestia vor deveni peste ani generatia de aur a teatrului romanesc.

Teatrul National Marin Sorescu a participat pana in prezent la peste 150 de festivaluri si turnee din intreaga lume si a fost distins, in urma unor reprezentattii de mare clasa, cu numeroase premii si distinctii: Festivalul International de la Edinburg, Festivalul Teatrului Americilor de la Montreal, Festivalul International al Artelor Scenice de la Sao Paolo, Festivalul Lincoln Center (USA), Festivalul de la Avignon, Festivalul Conventiei Teatrale Europene de la Stockholm, Festivalul de Teatru de la Dublin, Festivalul International de Teatru MESS-Sarajevo etc.

Acest teatru este primul din Europa de Est care a devenit membru al Conventiei Teatrale Europene.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.