Situl arheologic Romula (Reşca), Dobrosloveni

A fost o asezare romana situata pe malul drept al Oltului. Începuturile ei trebuie legate de prezenta unei garnizoane romane. În jurul nucleului civil de pe lânga fortificatie s-a nascut, mai apoi, orasul roman.

Sapaturile arheologice au pus în evidenta un zid de incinta, care adapostea zona centrala a orasului roman.

O a doua incita, mai mare, care o cuprindea si pe cea initiala, a fost ridicata în anul 248, din ordinul împaratului Filip Arabul, în urma respingerii invaziei carpilor. La Romula au fost identificate si mai multe necropole.

Dintre unitatile militare care au stationat aici, pâna la ridicarea localitatii la rangul de municipiu, sunt de amintit cohors I Flavia Commagenorum si numerus Surorum sagittariorum.

O data cu dobândirea rangului de municipiu, unitatile au fost transferate, probabil, într-una din fortificatiile de pe Olt. Momentul trebuie legat de domnia lui Hadrianus, când Romula a fost declarata municipiu. La data la care Filip Arabul îi construieste o noua incinta, deci la anul 248, Romula era, cu siguranta, colonie.

Orasul Roman Romula cuprinde o serie de edificii pastrate în diferite stari de conservare, astfel: ziduri de piatra cioplita, zituri de caramida, resturile unei mari constructii, canal cu podul roman, portile de vest nord si sud ale orasului, valul de sud, thermele orasului, resturile unor edificii si constructii, curia orasului, etc. care astazi nu sunt expuse spre vizitare fiind acoperite cu pamant pentru conservare.

Localitatea: Dobrosloveni
Adresa: Comuna Dobrosloveni, sat Resca, judetul Olt
Telefon: 0249439208
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): OT-I-s-A-08528

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.