Mănăstirea Tismana

Socotita de multi drept inima Olteniei, Manastirea Tismana, cu zidurile ei medievale si bastioane in colturi, se afla situata pe muntele Starmina, inconjurata de paduri si pereti abrupti de stanca, la 30 de km de Tg Jiu. De altfel, chiar toponimul geto-dacic “tismena” inseamna: “cetate, loc fortificat cu ziduri”. In timpul lucrarilor arheologice din 1970, la aproape 4 m spre nord de absida laterala a bisericii mari a fost descoperita temelia unui lacas de cult construit din bolovani de rau si caramida din timpul ocupatiei romane. Aceste descoperiri i-au condus pe arheologi la concluzia ca in zona a existat un vechi fort daco-roman.

Cel care a pus prima caramida la construirea manastirii a fost Cuviosul Nicodim, un calugar venit tocmai din tinuturile macedonene, cu sprijinul domnitorului Radu Negru-Voda. Astfel ca la 15 august 1377 a fost sfintita biserica, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Dupa trecerea la cele vesnice a domnitorului, constructia manastirii a continuat sub domnia fiilor sai, Dan I Basarab (1384 – 1386) si apoi Mircea cel Batran (1387 – 1418). Mănăstirea Tismana 1Pozitionata strategic si cu ziduri de fortificare, Manastirea Tismana s-a constituit intr-un loc important la hotarele Tarii Romanesti, motiv pentru care locutorii satului cu acelasi nume
trebuiau sa faca de paza, iar pentru aceasta erau scutiti de biruri si dijme. Nu intamplator de aici a pornit revolutia de la 1821 condusa de Tudor Vladimirescu, dupa lansarea Proclamatiei de la Pades, din 22 ianuarie, cerand izgonirea fanariotilor si incetarea jafurilor si a nedreptatilor.

Cum se ajunge?

Din Targu Jiu, pret de vreo 30 de kilometri, se merge pe drmul 67D traversand comuna Pestisani si padurea Dumbrava.
Altfel se mai poate ajunge prin Drobeta Turnu-Severin prin Poarta Motrului, pe DN 67 pana la Apa Neagra si 67D pana la Tismana. Un alt drum poate incepe dinspre Craiova, pe Valea Motrului pana la Motru pe DN 67A si 67 pana la Targu-Jiu pe DN 66 si apoi pe 67 D pana la Tismana.Mănăstirea Tismana 2

De asemenea, in zona exista si alte locuri care merita vizitate, cum ar fi in vecinatatea Baii de Arama, la Ponoare,Podul lui DumnezeuPestera PonoarelorCheile BulbaPestera Bulbasi rezervatia naturala de liliac salbatic. Apoi, din Apa Neagra se poate ajunge la Pades unde se afla monumentul lui Tudor Vladimirescu, dupa aceea la Cheile Sohodolului,Pesterile SohodoluluiMuierii siToplitei.

De la Targu Jiu spre Tismana pot fi vizitate Cascada VaiCheile Susitei,Cheile RunculuiCheile Sohodului, iar in localitatea Borosteni se gaseste o statiune arheologica avand asezari omenesti din paleoliticul mijlociu si neolitic.

Hotelul Arhondaric Sf.Nicodim Tismana este situat 
la o distanta de 300 m fata de Manastirea Tismana si se adreseaza pelerinilor ce viziteaza Manastirea Tismana,
si doresc sa fie oaspeti.

Contact:

Adresa: Manastirea Tismana, Orasul Tismana, Judetul Gorj
Tel: +40 (253) 374317
Web: www.manastirea-tismana.ro

Cazare la Manastirea Tismana:

Vechiul HOTEL TISMANA functioneaza ca Arhondaric al Sf. Manastiri Tismana si este situat 
la o distanta de 300 m fata de Manastirea Tismana adresandu-se pelerinilor ce viziteaza Manastirea Tismana,
si doresc sa ne fie oaspeti, va stam la dispozitie cu 120 de locuri în 52 de camere si 4 apartamente. Salonul restaurant s-a transformat, devinind sala de mese cu 120 de locuri iar meniul se pregateste respectând zilele de post si sarbatorile religioase!
Se pot organiza drumetii de grup spre Sfintele Schituri Cioclovina, spre lacasurile de cult din apropiere, vechi biserici din lemn, monumente de arhitectura! Efectuarea de drumetii pe trasee marcate, este o optiune individuala a fiecaruia!
Modulul de cazare este compus din : camera cu icoana, hol, baie, balcon.
Tel/Fax: +40 (253) 374.110;
E-mail: hotel@tismanahotel.ro
Web: www.tismanahotel.ro

Tabara Sf. Nicodim este situata in imediata apropiere a Manastirii Tismana intr-un cadru natural deosebit.

Tabara Sf. Nicodim – Tismana

Situata în localitatea Tismana,  in imediata apropiere a  Manastirii Tismana,  la aproximativ 30 km de  municipiul Targu Jiu, va ofera posibilitatea organizarii de EXCURSII, BANCHETE, TABERE de   agrement, de vizitare, de animatie, sau  cu diferite tematici, toate acestea departe  de aglomeratia  oraselor, intr-un cadru natural deosebit.
Capacitatea maxima de cazare  este  de 70 de locuri in vila, repartizate   in  camere  de 2, 3, 4, 5, 6, si 8  paturi.
Masa este pregatita de  personal autorizat, intr-un corp de cladire special  amenajat. Meniul precum  si orarul de servire, putand fi adaptate fiecarui grup.Mănăstirea Tismana 5

Centrala termica proprie asigura caldura si  apă calda  pe  tot  parcursul  anului.
Baza sportiva, dotata cu  instalaţie de nocturnă, se poate utiliza pentru  practicarea de  sporturi diverse: tenis, volei, football,  handbal. Clubul interior sau terasa acoperita va asteapta  pentru muzică,  dans, teatru, literatură, lucru manual, pictură sau fotografie.
Tel/Fax: +40 (253) 374.238; +40 (735) 307 259
E-mail: tabara@tismanahotel.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.