Chilia lui Dionisie Torcătorul

Chilia lui Dionisie Torcătorul din România este o grotă săpată în stâncă la înalțimea de 4 metri. Accesul se face cu ajutorul unei scări din lemn, se poate vedea locul unde sprijinea scara. Camera are o înălțime de 1.8 metri, două ferestre, iar pe pereți se văd urme de daltă.

Cuviosul a trăit în această chilie peste 30 de ani ducându-și zilele în post și rugăciune, iar pentru a obține cele necesare traiului torcea lâna primită de la localnici. În fiecare săptămână, duminica, cobora la biserica din Sihăstria Fundătura. Sihastrul era foarte cunoscut în zonă și căutat pentru învățăturile și înțelepciunea sa. După moartea acestuia chilia a fost locuită de călugări până la jumatatea secolului al XIX-lea.

Localnicii povestesc că în vremuri îndepărtate exista în aceasta zonă o cetate cu ziduri înalte care atingeau cerul și care era luminată zi și noapte de un soare strălucitor. Cetatea era condusă de un înțelept al timpurilor, o ființă atotputernică și care cunoștea puterea vindecătoare a izvoarelor tămăduitoare.

Numele acestuia era Luana, un nume de sorginte sumeriană, fiind considerat zeu dar și rege pământean. Țara Luanei era vegheată de formațiunile stâncoase numite Babele de la Ulmet, pietre rotunde parcă șlefuite de meșteri pietrari. Cea mai înaltă are doi metri și se află pe un platou de nisip, altele au forma ovală sau arată ca niște farfurii zburătoare.

Mesajele scrijelite în piatră care au dăinuit peste timp sunt mărturii ale unor civilizații apuse, vechi sanctuare sau temple. Găsim aici o împletire a formelor geologice deosebite cu legende încărcate de spiritualitate și cu începuturile creștinismului.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.