Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” din Galați

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi face parte din familia de mari instituţii muzeale din România, a cărui obiective sunt cercetarea şi conservarea biodiversităţii ecosistemelor naturale, îmbogăţirea patrimoniului ştiinţific şi promovarea de proiecte privind monitorizarea poluării mediului înconjurător.

Educaţia ecologică pentru conservarea naturii se realizează prin cele cinci secții componente: Muzeu, Grădina Botanică, Acvariu, Observator Astronomic-Planetariu şi Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele.

Instituția a fost oficial înființată prin decizia nr.230 din 2 noiembrie 1990 a Prefecturii Galați, având ca nucleu Muzeul de Ştiinţele Naturii Galaţi. Acesta a fost înfiinţat în 1953, în urma desprinderii de Muzeul Regional Galaţi, instituţie care a funcţionat încă din 1949 în “Vila Cuza-Vodă”, având în patrimoniu bunuri culturale din domeniul istoriei, artelor plastice şi ştiinţelor naturii.

Secția Muzeu își începe istoria la 24 ianuarie 1939, când se deschide muzeul ce a fost înfiinţat sub numele de Muzeul „Cuza Vodă”, pe baza colecţiilor V. A. Urechia şi a învățătorilor Paul şi Ecaterina Paşa.

Donaţia învăţătorilor Paşa a constituit nucleul preconizatei expoziţii de geologie, mineralogie si paleontologie. În perioada 1950 – 1956 în clădire sunt reunite colecţiile Muzeului de Artă şi ale Muzeului de Ştiinţele Naturii.

Înfiinţat în 1956, ca instituţie de sine stătătoare, Muzeul de Ştiinţele Naturii funcționează într-o clădire centrală, lângă Parcul Eminescu și Cinematograful Central (Olimpic), cu o expoziţie de faună prezentată dioramatic.

A avut şi un acvariu cu peşti exotici și de ape dulci, ce a funcționat o scurta perioadă în actualul restaurant de la Faleza Dunarii, în capătul străzii Domnească, zona de promenadă. Din 1972 clădirea a fost dezafectată din cauza degradării accentuate, colecţiile fiind depozitate într-o şcoală până în 1976, când a primit un nou sediu.

Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi a fost dezvoltat prin îmbogăţirea colecţiilor, ajungând ca în prezent să cuprindă peste 80.000 de piese, clasificate în nouă colecții științifice: colecția de anatomie, colecția de osteologie, colecția de mamalogie, colecția de malacalogie, colecția de ornitologie, colecția de herpetologie, colecția de mineralogie și colecția de paleontologie.

După Revoluția din 1989, crearea unei instituții muzeale noi a apărut ca o necesitate de manifestare muzeografică modernă, având ca scop mărirea capacității de cercetare a biodiversităţii ecosistemelor naturale. Viitoarea instituție a fost structurată inițial pe trei secții: muzeu, grădină botanică și grădină zoologică.

Consiliul Județean Galați, în subordinea căruia se află Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, a solicitat și obținut de la Primăria Galați 18 hectare de teren pe malul stâng al Dunării și 7 hectare în Pădurea Gârboavele (unde funcționa Grădina Zoologică).

Primele date despre idea unei Grădini Botanice la Galați au fost încă din anul 1959, când Primăria Galați a aprobat construirea unui complex de agrement denumit “I.V. Stalin”, care avea în plan amenajarea falezei (1964), plantări în zona “Elice” și lucrări în parcul dendrologic (1972), pe actualul amplasament al grădinii botanice.

Autoritățile din acea vreme au fost sprijinite de un autodidact pe nume Vanghelie Gheorghe (altoitor), care a  contribuit la plantarea, altoirea și semănarea unor specii ornamentale, multe dintre ele fiind rezultatul unor corespondențe (schimb de semințe din SUA, Brazilia).

Noua clădire a muzeului a fost dată în folosință în anul 2003, când toate colecțiile științifice a fost mutate în sediul actual. La demisolul este ocupat de Secția Acvariu, precum și de laboratoarele și depozitele științifice ale muzeografilor.

Colecţia vie a Acvariului conţine în prezent, 80 specii şi peste 1000 specimene provenite din diferite regiuni ale globului, reprezentative pentru o gamă variată de ecosisteme acvatice (ducicole/marine, tropicale/zonă temperată).

Un volum total de  apă de peste 170.000 l este distribuit în bazinele din spaţiul de vizitare precum şi în laboratoarele anexe cu acvarii, unde dispozitive speciale, echipamente, instalaţii automatizate permit carantina, reproducerea, creşterea şi expunerea peştilor, nevertebratelor şi plantelor acvatice.

În același an a fost inaugurat un nou obiectiv științific al instituției, Planetariul – care are ca scop popularizarea astronomiei prin prezentarea de spectacole adresate publicului, precum şi educația prin astronomie, prin folosirea sistemului de proiecţie la cursurile şi lecţiile de astronomie ce se desfăşoară în cadrul diferitelor programe educaționale.

În anul 2005,interesul publicului pentru astronomie au determinat înfiinţarea Astroclubului “Călin Popovici”, prin intremediul căruia se organizeză întâlniri şi acţiuni care au ca scop popularizarea acestei ştiinţe în rândul opiniei publice.

Construcţia Observatorului Astronomic a început în anul 2005 şi s-a finalizat în vara anului 2007. Ulterior, în anul 2010, în urma unui program cu finanțare europeană, a fost inaugurat și actualul Observator Astronomic din cadrul instituției, unde vizitatorii pot să admire cerul din primul observator astronomic public din România prevăzut cu acoperiş tractabil.

În prezent, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi își continuă activitatea de cercetare, culturală și de educație în domeniul științelor naturii prin derularea de proiecte specifice, care vin în întâmpinarea publicului vizitator de toate vârstele.

Cele 5 secții:

  • Muzeu
  • Grădina Botanică
  • Acvariu
  • Gradina Zoologică
  • Planetariu Observatorul Astronomic

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.