Casa Memorială George Topârceanu
Casa Memorială George Topîrceanu din satul Nămăești, comuna Valea Mare Pravăț, este un monument cultural și istoric de mare importanță, situat într-o casă tradițională țărănească ridicată în 1900. Aceasta este locul unde poetul George Topîrceanu a petrecut opt ani din viață, fiind un spațiu ce păstrează amintirea activității sale creative.
Casa a intrat în patrimoniul Muzeului Municipal Câmpulung prin donația familiei în anul 1958, fiind declarată ulterior monument istoric de interes național.
La intrarea în micul parc, printre pomi, te întâmpină statuia de bronz a poetului, ridicată în 1973 de ofițerul în rezervă Marius Buturoiu, pe soclul căreia sunt așternute ultimele versuri din „Balada morții”.
În prezent, casa unde a locuit și a creat poetul timp de 8 ani adăpostește o expoziție memorială permanentă, cuprinzând exponate legate de viața și activitatea poetului, precum o parte a bibliotecii personale, scrisori adresate familiei și prietenilor, manuscrise, fotografii, arme de vânătoare, bastoane.
Mica expoziție de la parter invită vizitatorii într-o incursiune în timp pentru a cunoaște viața și activitatea poetului „Baladelor vesele și triste”, prin intermediul fotografiilor, scrisorilor către familie, documentelor originale sau facsimilelor și publicațiilor.
O scară interioară de lemn, element original în arhitectura țărănească, ne conduce la etaj unde, în două încăperi dispuse simetric față de un antreu, a fost recreată atmosfera în care a trăit și a scris George Topârceanu.
Către stradă, un dormitor cu mobilier de epocă și multe țesături populare evocă pentru vizitator calmul orelor de odihnă ale poetului.
Pașii lui traversau micul hol și ajungeau în camera de lucru unde, la biroul pirogravat, așternea în momente de inspirație versuri care au devenit subiecte de poezii: „Aeroplanul” din poezia cu același nume și celebrul geamantan din „Balada chiriașului grăbit”.
Topârceanu a locuit la Nămăești în timpul căsătoriei sale cu Victoria Iuga, învățătoare în sat. Aici și-a găsit liniștea și inspirația necesare pentru a crea multe dintre poeziile sale umoristice și satirice, precum și opere lirice pline de sensibilitate.
De asemenea, perioada petrecută la Nămăești a fost marcată de suferințele sale din timpul Primului Război Mondial, care au influențat în mod vizibil scrierile sale.
În interiorul casei memoriale sunt expuse obiecte personale ale poetului, inclusiv manuscrise, scrisori, fotografii de familie, cărți și alte materiale care reflectă viața și opera lui George Topârceanu. Vizitatorii pot vedea, de asemenea, mobilierul original și alte elemente de decor, care păstrează atmosfera și stilul de viață al poetului din acea perioadă.
George Topârceanu este unul dintre cei mai iubiți poeți români, cunoscut pentru stilul său umoristic, dar și pentru lirismul profund al unor poezii precum „Balada chiriașului grăbit” sau „Rapsodii de toamnă”. Casa Memorială din Nămăești contribuie la păstrarea memoriei sale și la promovarea operei sale în rândul noilor generații.