Mănăstirea Ucraineana Sfânta Treime Pereu

Mănăstirea “Sfânta Treime” a fost construită pe vatra fostului sat Cireşu Mic sau Pereu, alcătuit în mare parte din ucraineni, fiind ridicat, după cum a declarat ctitorul așezământului monahal, „în amintirea locuitorilor, bisericii și celor doi foști slujitori ai lăcășului de cult de odinioară, ieromonahii ucraineni Ghedeon și Dositei”.

Sfințirea lăcașului monahal, aflat la șase kilometri de Lugoj, a fost oficiată de episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de preoți.

În cadrul ceremoniei religioase, preotului Petru Rosoca, ctitorul așezământului monahal, i-a fost acordat rangul de iconom stavrofor, iar monahia Sofronia Craşmar, stareţa mănăstirii, a fost hirotesită stavroforă.

Mănăstirea Pereu are o istorie inedită, fiind construită pe vatra fostului sat Cireşu Mic sau Pereu, alcătuit în mare parte din ucraineni. Locaşul de cult din Pereu a fost demolat în timpul regimului comunist, iar satul s-a pus­tiit.

După cum a declarat ctitorul, aşezământul monahal „a fost ridicat în amintirea locuitorilor, bisericii și celor doi foști slujitori ai locașului de cult de odinioară, ieromonahii ucraineni Ghedeon și Dositei”.

Piatra de temelie pentru Mănăstirea Pereu a fost aşezată în anul 2003 pe terenul achiziţionat de pr. Petru Roşoca, la marginea localității natale – Criciova.

Piatra de temelie a Mănăstirii “Sfânta Treime” de la Pereu a fost pusă în anul 2003, pe terenul achiziţionat de Pr. Petru Rosoca la marginea localității natale, Criciova.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.