Mănăstirea Izvorul Miron

Manastirea Izvorul lui Miron – este una dintre cele mai reprezentative așezăminte monahale din Arhiepiscopia Timișoarei, își sărbătorește joi, 20 iulie, hramul. Mănăstirea „Izvorul lui Miron” de la Româneşti a fost ctitorită de Miron Cristea, primul patriarh al României.
În anul 1910, pe când era încă episcop, acesta a făcut o vizită canonică în parohiile din aceste locuri şi, uimit de frumuseţea ţinutului de la poalele Padeşului, a hotărât zidirea unei mănăstiri pe locul numit „Balta caldă”.

Temelia bisericii s-a pus în anul 1912, prin dania familiei Glava din Româneşti. A fost terminată în 1929 şi inaugurată în 1931. Biserica mănăstirii a fost construită din piatră şi cărămidă în forma tradiţională a arhitecturii bizantine şi pictată abia după anul 1980, fiind unica din Banat cu picturi exterioare, urmând vechea tradiţie bucovineană, fapt care i-a atras şi supranumele de „Voroneţul Bănăţean”.

Manastirea Izvorul Miron, face parte din vechile vetre de cultura si credinta ortodoxa, are o importanta aparte in trecutul bisericii romane srtamosesti.

Manastirea Izvorul Miron este cunoscuta pentru bazinele de nuferi si pentru bazinul „Izvorul Tamaduirii”, in care se zice ca apa nu ingheata niciodata.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.