Mănăstirea Bobota

Într-o zi un credincios din Comuna Bobota, a mers să taie lemne în pădurea din apropiere si a văzut ca inima unui trunchi de copac era în forma de cruce. Copacul tăiat era aproape de locul în care s-a construit această mănăstire.

Această mănăstire, se găsește în Comuna Bobota, din Județul Sălaj, iar piatra de temelie a fot sfințita în 13 iunie 2004 de către Preafințitul Părinte Petroniu, care atunci era arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, iar construcția a fost coordonată de către Preacucernicul Părinte Ioan Pădurean de la parohia Bobota, până în anul 2008, când i-au fost încredințate Preacuviosul Părinte Pahomie Buruiană.

În anul 2012 a fost numit egumen al schitului Preacuviosul Părinte Mina Pletosu, continuând și acesta lucrarile începute de ceilalți. În anul 2013, cu prilejul hramului acestui asezământ, având aprobărea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost ridicat schitul Bobota la rang de mănăstire, iar Preacuviosul Părinte Mina Pletosu, a fost hirotesit și instalat staret al acestei mănăstirii.

Biserica mănăstirii are mici părticele din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și ale Sfinților Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel. Aceste sfinte moaște au fost date acestei mănăstirii de către Inaltpreasfintitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, când a făcut o vizită la acest asezământ monahal ortodox.

Lângă racla cu sfintele moaște, se găsește o a doua raclă care are un veșmânt al Cuvioasei Parascheva de la Iași, care a fost primit de la Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei.

Hramul acestei mănăstirii a fost ales după majoritatea bărbaților credincioși din localitate, ce poartă nume de Ioan si de către preotul care a condus lucrările construcției acestei mănăstiri Preotul Paroh Ioan Pădureanu și s-a optat să nu se suprapună cu alte hramuri din Episcopia Sălajului, iar primul hram a fost în data de 24 Iunie 2007.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.