Germisara – Băi Termale Romane de la Geoagiu-Băi

Localitatea antică Germisara este situată în bazinetul depresionar amplasat în partea sudică a munților Metaliferi, aproape de terasele Mureșului, fiind bine cunoscută datorită proprietățlor curative ale apelor termale. Toponimicul este autentic traco-getic, indicând astfel folosirea băilor înaintea venirii romanilor.

Germisara cuprindea în antichitate castrul militar cu canabae, și termae. Castrul găzduia unitatea militară Numerus Singulariorum Britannicorum, ce apăra drumurile care legau Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Micia de Apulum asigurând paza teritoriului, în general. În castru au fost cantonate și detașamente ale Legiunii a XIII-a Gemina. În vecinatatea castrului se afla așezarea civilă și necropola romană.
În punctul „Dâmbul Romanilor” a fost identificat și cercetat complexul termal din perioada romană. Mamelonul de travertin și tuf calcaros pe care au fost identificate termae-le are o formă circulară cu diametrul de 90-95m. În perioada romană complexul a funcționat în două faze: una exclusiv de suprafață și a doua în subteran și la suprafață.

În centrul mamelonului se află o cavitate naturală, rezultat al activității apelor termale din subteran, care în antichitate era plină cu apă termală. Romanii au amenajat o rețea de canale de dirijare a apei de la sursă spre bazinele săpate în pamânt și căptușite cu scândură, aflate la baza mamelonului sau în imediata vecinatate.

Din acest moment „lacul” devine un loc de cult, aici fiind descoperite mai multe monede de bronz și argint și opt plăcuțe votive din aur dedicate zeităților tămăduitoare și protectoare ale apelor termale. O statuie a zeitei Diana și altare votive au fost aranjate de jur împrejurul cavității și în area sacra.
După mai multe fluctuații ale nivelului apei în cavitate, aceasta s-a stabilizat la aproximativ 2m sub nivelul inițial. Soluția care să ofere utilizarea în continuare a băilor a fost cea de săpare a unei galerii în sistemul de minerit (orientata nord-sud) și amenajarea acesteia în funcție de necesități.

Activitatea complexului termal va continua și în perioadele următoare datorită proprietăților curative a apelor și peisajului pitoresc.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.