Monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi

Situat langa localitatea Adamclisi, la 60 de km de Constanta, Monumentul Tropaeum Traiani a fost ridicat din ordinul imparatului Traian intre anii 106-109 d.Hr., in cinstea victoriei romanilor asupra dacilor, din primul razboi daco-roman.

In anul 1977 monumentul a fost reconstituit dupa un model ipotetic, avand o inaltime de 40 m si de jur imprejur, fiind decorat cu metope (lespezi dreptunghiulare) ce ilustreaza scene din batalie.

Din cele 54 de metope initiale se mai pastreaza doar 48, acestea avand in partea superioara o firiza cu 26 de creneluri, din care s-au pastrat 23.

Monumentul este alcatuit dintr-un soclu cilindric, ce are la baza trepte circulare, iar in partea superioara un acoperis conic, decorat cu solzi, din mijlocul caruia se ridica suprastructura hexagonala.

Trofeul din partea superioara infatizeaza o armura cu patru scuturi cilindrice, iar in partea inferioara se gasesc doua grupuri satuare reprezentand trupurile a trei ostatici. Complexul din care face parte monumentul mai cuprindea un altar funerar si un mausoleu.

Monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Litoral, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Program vizitare:

  • vara 8:00-20:00 (ultimul bilet 19:00)
  • iarna  9:00-17:00

Tarif vizitare:

  • Adulti – 11 lei
  • Elevi, studenti, pensionari – 5 lei

Date contact

DC53, Adamclisi, Judetul Constanta
Telefon: 0241 614 562, 0241 614 563

Galerie foto

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.