Cetatea Adamclisi

Cetatea Adamclisi se afla la 400 m nord de satul cu acelasi nume de pe Valea Urluia. Dateaza din secolele II – VII si face parte dintr-un ansamblu arheologic extrem de valoros decoperit la noi in tara, din epoca romana si romano-bizantina.

Cetatea a fost cercetata de Grigore Tocilescu si apoi de Vasile Parvan, inca din anul 1911, intrucat reprezinta cea mai mare asezare civila romana de pe teritoriul Dobrogei.

Initial cetatea a fost locuita de familiile veteranilor din razboaiele daco-romane, urmand ca mai tarziu sa fie ridicata la rangul de „municipium”. Cetatea a fost reconstruita in timpul imparatului Constantin cel Mare, dar a fost jefuita in anul 587 si apoi parasita.

Dupa aproape trei secole de locuire, in a doua jumatate a secolului VII, invaziile avaro-slave pun capat locuirii acesteia.Cetatea AdamclisiIn scurt timp de la intemeierea sa, cetatea a devenit un important centru religios, marturie fiind dovezile ce indica bazilicile din lungul strazii principale a cetatii, azi semnalate de placute cu text explicativ.

Cetatea Adamclisi a fost declarata monument de interes national, fiind o destinatie turistica deosebita pentru vizitatorii litoralului care sunt interesati si de monumentele istorice deosebite de pe litoralul romanesc.Galerie foto

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.