Cetatea Troesmis

Cetatea Troesmis, una din cetatile principale ale getilor, se aflata in nord-vestul Dobrogei, situata pe malul bratului Macin al Dunarii, in dreptul localitatii Turcoaia, la o distanta de 3 km de aceasta. Accesul catre cetate este destul de dificil, pe harta fiind indicate 2 drumuri. Va recomandam sa intrati catre cetate pe drumul derivat din soseaua Tulcea – Macin (DN22D), un drum de pamant (ca orientare inspre Dunare). Acest drum are aspectul la un moment dat de „canion”.
Drumul dinspre Turcoaia se desfasoara de-a lungul malului Bratului Macin, printre balastierele de nisip, vizualizand la aproximativ 3 km de localitate ruinele cetatii. Acestea sunt situate pe un mal inalt de aproximativ 30 m, deci aveti ceva de urcat daca alegeti acest drum.
Drumul dinspre Turcoaia are legatura cu intrarea dinspre Soseaua Tulcea – Macin dar este extrem de inaccesibil.
Troesmis a fost de-a lungul intregii perioade antice un important punct strategic, cea mai veche mentiune a sa fiind in Ponticele lui Ovidius. Apoi este mentionat de catre Ptolemeu, ca fiind un lagar al legiunii a V-a Macedonica.
Alte mentiuni istorice ale cetatii: “Notitia Digninatum”, “Itinerarium Antonini”, harta “Tabula Peutingeriana”, “Hierosolymitanum”.
In preajma anului 100 e.n. ajunge un centru militar roman, dezvoltandu-se o asezare civila intre Cetatea de Est si cea de Vest unde se stabilesc mestesugari, negustori, etc.
Primele sapaturi au fost facute in 1864-1865, apoi in anul 1939 Emil Coliu a explorat curtina de nord a Cetatii de Vest. Ruinele cetatii nu au fost cercetate pe intreaga lor suprafata, fiind scoase la iveala trei valuri de aparare, un canal, doua apeducte, turnuri in forma de potcoava la colturi, doua bazilici crestine si zidurile mai multor edificii. In partea de vest se afla ruinele unui promontoriu de tip dunarean (Cetatea de Vest).

You may also like...

1 Response

  1. Guță spune:

    De aceste situri arheologice nu se ocupă nimeni !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.