Castelul Kemeny din Brâncovinești

Castelul Kemeny se gaseste in localitatea Brancovenesti, judetul Mures.

Lucrarile de constructie ale actualei cladiri, au inceput intre anii 1557-1558, de catre familianobilului Losonczi Dezsofi. Proprietarii domeniului s-au schimbat de multe ori in ultimii ani, asa ca acest castel a mai apartinut: lui Bathori Zsigmond, Gabriel Bethlen, voievodul Ardealului, Mihai Viteazul, care, pentru scurt timp, in anul 1600 si-a instalat oastea in Cetatea Brancovenesti, Bocskai Istvan, Bethlen Gabor, Rakoczi Gyorgy, iar in ultimii 300 de ani familiei nobiliare Kemeny.

Castelul a fost construit in stilul gotic-renascentist, este o cladire impunatoare cu 4 turnuri. Intrarea se face pe partea de nord pe un podet care traveseaza santul cetatii. Deasupra intrarii este construit un pitoresc balcon pe console de piatra, console care se intalnesc si la etajele turnurilor.

Documentele vechi atesta faptul ca fosta cetate din secolul XIII, strajuita de santurile de pamant, a fost protejata de ziduri si turnuri pozitionate mai jos de platoul pe care este situat castelul. Acestea au fost distruse in cadrul lucrarilor de reamenajare de dupa razboi.

Bine de stiut:

Castelul Brancovenesti a apartinut pe rand mai multor familii nobiliare, pana in 1948, cand a fost nationalizat. In 1960 a fost renovat si a fost transformat in azil pentru persoanele cu handicap psihic sever.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.