Monumentul Independenței din Tulcea

Pe dealul Colnicul Hora din orașul Tulcea este ridicat, ca omagiu adus eroismului poporului în războiul pentru eliberarea de sub dominația otomană, un monument la care ajungi doar parcurgând un șir lung de scări.

Denumit și Monumentul Eroilor este unul dintre simbolurile naționale închinate în cinstea eroilor neamului căzuți pentru patrie în timpul Războiului de Independență al României.

Monumentul Eroilor din Razboiul pentru Independenta se afla pe Colnicul Hora (astazi dealul Monumentului), in Parcul Monumentului, unde se gasesc si ruinele cetatii Aegyssus. Piatra de temelie a fost pusa la 17 octombrie 1879, in prezenta regelui Carol I. Conceptul si executia Monumentului apartine sculptorului George Vasilescu.

Liga pentru propasirea Dobrogei, condusa de poetul Ion Nenitescu, a avut initiativa ridicarii Monumentului ca omagiu adus eroismului si al vitejiei poporului roman in razboiul pentru eliberarea de sub dominatia otomana (1877-1878).

In forma initiala, monumentul era amplasat pe soclu de plan patrat, in doua trepte, realizat din granit de Dobrogea, plasat pe un piedestal in forma de doua volume paralelipipedice si un trunchi de piramida, ornate cu brau si cornisa pe care se inalta maiestuos un obelisc inalt de 22 de metri realizat din granit de Ravena.

La baza obeliscului, se aflau 2 elemente sculpturale, un dorobant cu arma pe umar si o goarna in mana si al doilea element sculptural, un vultur urias cu aripile deschise. Monumentul Independentei a fost refacut abia in 1932, dupa distrugerea sa in perioada 1916 – 1918, insa fara statuia dorobantului si a vulturului.

Cu prilejul aniversarii centenarului cuceririi Independentei de stat a Romaniei, in anul 1977, Monumentul si-a recapatat forma sa initiala, la restaurarea lui aducandu-si contributia sculptorul Cristea Grosu.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.