Casa memoriala Ioan Slavici

Ioan Slavici s-a nascut in comuna Siria din judetul Arad la 18 ianuarie 1848. Casa in care s-a nascut nu se mai pastreaza deoarece a fost demolata pe la 1900, iar astazi se cunoaste doar locul unde a existat.Casa memoriala Ioan Slavici

Actuala Casa memoriala Ioan Slavici a fost inaugurata in 1950, la comemorarea a 25 de ani de la moartea sa.

Macheta casei natale se afla intr-o vitrina din muzeu, ea fiind in stilul caselor taranesti din zona, cu acoperis in doua ape, acoperita cu tigla, cu doua odai si o tinda, datand de pe la 1780.

Colectia documentara aflata in muzeu este, in mare parte, donatia uneia dintre fetele lui Ioan Slavici (Fulvia Struteanu), si a fiului ei, Alexandru Struteanu. Din colectie fac parte: carti din opera scriitorului, editii princeps, scrisori, ziare, reviste, fotografii, mobilier de epoca.

Expozitia este organizata pe urmatoarele teme: Siria – mediul istoric si geografic, copilaria, scoli absolvite (Arad, Timisoara), studii universitare, prietenii literare (Eminescu, Maiorescu, Cosbuc), consacrarea literara la Tribuna din Sibiu, activitatea sa pe taram istoric, pedagogic, ultimii ani din viata, posteritatea sa, studii despre viata si activitatea poetului, traduceri din diferite lucrari, realizari cinematografice dupa operele lui Slavici.

An de an, muzeul atrage sute de turisti, in special tineri, datorita informatiilor deosebite conservate aici.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.