Castelul Sükösd-Bethlen

Castelul de la Racoș se consideră a fi o construcție realizată în perioada domniei principilor Bethlen–Rákóczi, care mulțumită aspectului său, în special a celor patru turnuri circulare din colțuri, se enumeră printre primele castelele cu turnuri circulare din Transilvania.

Amplasat în centrul localității Racoș, castelul prezintă o planimetrie dreptunghiulară, la colțuri cu turnuri circulare. Latura de sud a castelului este determinată de intrarea boltită care se află sub protecția unui turn înalt, rectangular.

Pe vremuri, curtea interioară era înconjurată de jur-împrejur de aripile castelului. Dintre ansamblul de clădiri care se alipeau de zidurile de protecție au mai rămas în picioare doar aripa vestică și o parte din cea sudică.

Cu ocazia lucrărilor de restaurare din anul 1990 s-a renovat turnul de poartă și acoperișul acestuia, aripii de sud și nord i s-a aplicat un nou acoperiș, acestea fiind parțial renovate și s-a început reconstrucția pridvorului suspendat pe coloane dorice.

O familie bogată din zonă pe nume Familia Sukosd a început construcția Castelului. Această familie Sukosd deținea în acele vremuri vaste terenuri – cam tot ce se află acum în apropierea Castelului.

Familia contelui Bethlen și descendenții acestora, sunt cei care au completat numele actual al castelului, pentru că sunt cei care au terminat lucrările de cosntrucție. De altfel, blazonul familiei de nobili transilvăneni Bethlen se poate vedea încă deasupra intrării vechi în castel. Blazonul înfățișează un șarpe cu o coroană.

Castelul de 3200 metri pătrați are o curte interioară și una exterioară, dar și un zid dublu de apărare. În afara zidurilor era un șanț de 5 metri adâncime și 21 de metri lățime ce era umplut cu apă. Tot castelul era înconjurat de altfel de apă și avea rol de protecție.

Atacatorii care reușeau să treacă de șanțul cu apă aveau de confruntat 2 rânduri de ziduri. Cel care face parte din peretele principal al castelului era prevăzut și cu guri exterioare prin care cei din interior se puteau apăra, aruncând cu smoală, sau trăgând cu arcul în cotropitori.

Cele 4 laturi ale castelului erau unite de bastioane rotunde, fiecare cu rolul său bine definit în administrarea fortificației.În unul dintre bastioane era bucătăria, în bastionul din față-dreapta.

Intrarea principală în castel nu este în locul intrării actuale, ci fix în partea opusă, în mijlocul clădirii principale cu turn.

Pe partea dreaptă cum intrați în curte, între bastionul bucătăriei și cel al armelor, erau la parter camerele angajaților de la bucătorie, iar la etaj, unde sunt geamuri înguste, era hambarul.

Ansamblul – deși necesită lucrări de conservare și restaurare – atrage tot mai mulți vizitatori.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.