Biserica Matei Basarab

Astăzi se numește Biserica Matei Basarab, dar odinioară, adică de la ctitorirea sa la 1645, era cunoscută drept Dobromira, după slavonescul dobrîi mir,  adică „bună pace”.

La 1644 se hotăra pacea dintre domnitorul Moldovei, Vasile Lupu 1644-1653) și cel al Țării Românești, Matei Basarab (1632 – 1654). Cei doi conveneau astfel ca fiecare să construiască în țara celuilalt câte o mănăstire.  Matei Basarab construiește la Soveja mănăstirea Dobromira iar Vasile Lupu, la Târgoviște, mănăstirea Stelea.

La început, căindu-se de pagubele pricinuite de armatele sale schitului Babele de pe Valea Șușiței (Cîmpuri) și voind să facă un act reparator, domnitorul Matei Basarab a vrut să construiască acolo mănăstirea. Numai că obștea, „temându-se să nu-şi piardă moşiile pământeşti s-ar fi revoltat şi ar fi ucis pe calfa zidarilor care stăruia a zidi acolo biserica„.

Înainte de a înălța mănăstirea, voievodul Țării Românești i-a adresat domnului Moldovei, Vasile Lupu, cererea de a construi pe teritoriul acestuia o biserică. La 17 noiembrie 1646, Vasile Lupu scrie zapis că a dat voie „fratelui” său să zidească mănăstire în Soveja, ţinutul Putnei.” Locul nu fusese ales întâmplător de către domnitor, motivul principal fiind faptul că aici se aflau deja, de mai bine de 20 de ani (de pe la 1620), așezările întemeiate de pribegii săi munteni veniți de la Rucăr și Dragoslavele.

O influenţă puternică în construirea mănăstirii la Soveja, pe Dobromira, a avut-o şi mitropolitul Varlaam, de loc din Bolotești, ţinutul Putnei. Acesta a participat, alături de Vasile Lupu, la încheierea păcii cu voievodul Matei Basarab.

In anul 1928, biserica a suportat o restaurare reusita a ceea ce se mai putea salva. Reparatiile efectuate dupa cutremurul din anul 1977 au redat bisericii forma arhitecturala initiala. Mai tarziu, s-a refacut clopotnita, s-a inlocuit invelitoarea de sindrila a bisericii cu tabla de cupru, a fost efectuata pictura, de catre Liliana Enache Dragomir, astfel incat, in ziua de 27 decembrie 2008, biserica manastirii a fost resfintita.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.