Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului Secrieș-Moldovița

Intr-o zi, credinciosul Berliuc Dimitrie s-a hotarat sa daruiasca o bucata din mosia lui pentru ridicarea unei manastiri. Zic unii ca acest crestin a avut un vis nepovestit de care ori s-a infricosat foarte ori a fost povatuit.

Astfel, in august 2004 s-a pus piatra de temelie a sfintei Biserici cu hramul “Sfantul Ilie”, de catre I.P.S. Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor.

Pe tapsanul aflat la mijloc de deal si la margine de codru, au trudit satenii dar nu numai ei, ci si crestinii de prin satele invecinate, fiecare dupa priceperea si puterea lui, cu bunavointa, inaltand biserica.

Ceea ce putini s-au gandit ca s-ar fi putut infaptui a crescut din mila Domnului si din nadejdea si sarguinta oamenilor, in locul in care rasaritul si apusul isi dau binete, gata de sfat, ca niste gospodari intelepti si cumpatati.

In august 2006 a avut loc sfintirea bisericii construita din caramida in stil moldovenesc, impartita in Altar, Naos – cu turn octagonal luminat prin ferestre si Pronaos.

Sfantul lacas nu este pictat in intregime, ci doar in Sfantul Altar in tehnica fresca in stil neobizantin, dupa erminia picturii bizantine, de catre pictorul Liviu Dumbrava din orasul Gura Humorului, urmand sa fie pictat in intregime.

Catapeteasma bisericii este sculptata in lemn de stejar cu ornamente florale, vegetale si zoomorfe, mester fiind Tamaslacaru Gheorghe din Targu Neamt. Icoanele sunt pictate in ulei pe lemn, de catre fratii Cristian si Vladut Dumbrava, fiii pictorului Liviu Dumbrava.

In biserica se afla doua icoane ale Maicii Domnului, ce au izvorat mir, si care imprastie in jur atata lumina a sperantei si bunatatii sufletesti, indemnand la impacare cu lumea, cu natura, cu Dumnezeu. Multi credinciosi care s-au rugat in fata lor marturisesc despre puterea harica deosebita a icoanelor.

In prezent, la Manastirea “Acoperamantul Maicii Domnului” Secries-Moldovita sunt in constructie un Altar de vara cu hramul “Acoperamantul Maicii Domnului”, clisiarnita, bucataria, trapeza si alte anexe.

Manastirea este un asezamant de maici, cu viata de obste, care se straduiesc sa impleteasca armonios rugaciunea si ascultarea. Rugaciunea si munca sunt la Manastirea “Acoperamantul Maicii Domnului” Secries-Moldovita aripile prin mijlocirea carora se dobandesc linistea si mantuirea.

Obstea celor patru maicute, sunt indrumarea maicii starete Stavrofora Filoteea Acasandrei si a parintelui duhovnic Ioan Florea, care au fost chiar de la infiintarea acestui asezamant tin aprinsa candela aprinsa a rugaciunii, indeplinindu-si la nivelul constiintei lor religioase pravila manastireasca si trudindu-se zilnic la infrumusetarea sfintei manastiri.

Cine se incumeta sa urce dealul pana la manastire are la indemana timpul de trebuinta sa cugete la greutatea care ii impovareaza sufletul si trupul deopotriva. Abia pe acest drum al ispasirii isi poate cunoaste si recunoaste framantarile de sine, asa cum il mana prin lume zi de zi, an dupa an, nazuinta dupa nazuinta. Doar privelistea blajina ii mai usureaza chinul urcusului pe drumul ce pare sa-l inalte undeva catre miezul plin de talcuri al cerului. Este o inaltare de sine, pentru sine, deasupra lumescului, invingand macar pentru cateva ceasuri ispitele de rand.

Pe calea dreapta, care doar cu pasul poate fi masurata, se leapada una cate una, ca niste vremelnice frunze ofilite, desertaciunile cu care nestiutorii isi umplu golul sufletesc. Suisul pana la manastire poate fi o ispasire, iar odata ajunsi sub acoperisul bisericii zvelte si tinere nu se poate sa nu ne incerce fiorul viu al sperantei si nadejdei in bine, scaldati in pacea impartasita de vuietul usor al codrului invecinat.

Aici, atat de aproape de cer si de padure, aici in oaza de credinta si spiritualitate, orice rana sufleteasca isi are leac sau macar alinare, ca intr-un liman cautat si dorit.

Chiar daca manastirea este in constructie, are o mare contributie duhovniceasca pentru crestinii din zona si pentru pelerinii care vin sa se adape din izvorul duhovnicesc al credintei ortodoxe.

Zilnic, in manasire se savarsesc cele 7 laude, cu Utrenia la miezul noptii, precum si Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.