Valletta, Malta

Valletta este capitala Maltei si isi deschide larg si prietenesc portile pentru toti turistii care cauta o destinatie pentru vacante. Orasul mai este cunoscut si sub numele de Il-Belt, fiind pozitionat chiar in partea centrala a insulei malteze. Ultimele statistici arata ca aici locuiesc aproximativ 7000 de oameni, pe langa numarul de turisti care sosesc si pleaca frecvent.

In capitala malteza veti putea descoperi cladiri realizate incepand cu secolul al XVI-lea, cladiri care s-au pastrat foarte bine pana in prezent. Stilul predominant este cel baroc, insa veti putea observa la cladiri si tente de neoclassicism sau arhitectura moderna. In timp, numai cel de-al doilea razboi mondial a lasat cicatrici asupra orasului, insa in anul 1980 Valletta a devenit unul dintre siturile UNESCO.

Numele asezamantului provine de la Jean Parisot de la Valette, adica cel care a reusit sa apere insula de o eventuala invazie otomana in anul 1565. Initial, capitala malteza se numea insa Humilissima Civitas Valletta, adica Cel mai umil oras al Valetei.

Peninsula pe care este asezata Valletta dispune de doua porturi naturale, respectiv Marsamxett si Marele Port. Cel din urma este si principalul port care deserveste orasul, iar de aici pleaca frecvent vapoare si nave.

Inainte sa veniti aici, e bine sa fiti in tema cu faptul ca Valletta are un climat mediteranean, adica verile sunt foarte calduroase si uscate, pe cand iernile se afla la polul opus si sunt caracterizate de umiditate si vreme blanda. De exemplu, in februarie sunt in general aproximativ 15 grade Celsius, pe cand in timpul verii temperatura medie este in jur de 30 de grade.

O plimbare prin Valletta va fi cel putin interesanta, pentru ca orasul este principalul centru cultural al Maltei si va pune la dispozitie numeroase biserici, palate si muzee, dar si parcuri si terase in care sa va puteti rasfata.

Printre cladirile cele mai importante din acest asezamant maltez se numara Catedrala Sfantul Ioan, care initial a fost o manastire pentru cavalerii maltezi. Aici veti descoperi singura opera de arta pe care Michelangelo a si semnat-o.

Mai apoi, aveti la dispozitie Muzeul National de Arte Frumoase care se inalta semet in oras inca din 1570. Acesta este de fapt un palat realizat in stil Rococo si a servit odinioara drept resedinta pentru mai marii conducatori ai regiunii.

In Valletta veti gasi si al treilea cel mai vechi teatru din Europa, care se numeste Tearul Manoel. Il puteti gasi cu usurinta pe Vechea Strada a Teatrului si trebuie sa stiti ca el adaposteste si Orchestra Nationala a Maltei. Desi numai aproximativ sase sute de oameni incap in sala teatrului, acesta impresioneaza prin faptul ca este realizat in intregime din lemn si este decorat foarte frumos.

Si cum nicio vacanta nu e vacanta adevarata daca nu va plimbati si prin natura, atunci trebuie sa stiti ca in Valletta veti descoperi gradini foarte frumoase.

De exemplu, Gradinile Upper Barrakka va ofera privelisti impresionante catre Vechiul Port. Acestea au fost construite in jurul anului 1661, iar in trecut erau deschise numai pentru cavaleri si oameni de seama. Astazi va puteti plimba nestingheriti pe aici, inconjurati fiind de flori de numeroase tipuri, dar si arbori si arbusti care sunt dispusi foarte bine.

Daca va programati vacanta in Valletta in luna februarie, atunci veti putea participa si la Carnavalul Maltez care imbraca strazile in muzica si sarbatoare. Nu ezitati, asadar, sa treceti Valletta pe lista urmatoarelor destinatii de vacanta!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.