Mdina, Malta

Mdina, fosta capitala a Maltei pana la sosirea cavalerilor, devenita apoi resedinta episcopala. Cel mai vechi oras care a fost locuit fara intrerupere, fondat de fenicieni in urma cu 4000 de ani este bijuteria arhipelagului – minunat conservat si restaurat, rafinat, elegant, de o curatenie impecabila.

Localizat in centrul insulei, orasul-cetate a fost construit pe un platou inalt de unde domina intreaga campie ce se intinde la poalele lui, oferind in acelasi timp o vedere uimitoare asupra satelor din jur si chiar a Mediteranei.

In timpul dominatiei romane s-a numit Melita si a fost resedinta guvernatorului din acele timpuri, Publius. Aici a fost adus Sf Paul dupa ce corabia pe care se afla a naufragiat in golful care astazi ii poarta numele si aici l-a vindecat pe tatal guvernatorului roman, determinandu-l astfel pe acesta sa se converteasca la crestinism.

In sec IX, in perioada stapanirii arabe, s-au reconstruit fortificatiile si s-a separat orasul de ceea ce era in jur, aparand astfel Rabat, care este ca si o suburbie nefortificata a fostei capitale. Tot de atunci i-a fost schimbat numele in Mdina.

A fost doar inceputul unor schimbari ale denumirii, pentru ca cei care s-au succedat pe aceste pamanturi i-au spus in diferite feluri: Citta Notabile i-au spus sicilienii, Citta Vechia s-a numit odata cu venirea Ordinului Cavalerilor Ioaniti.

In timpul dominatiei siciliene si-a pastrat statutul de capitala, dar cavalerii au transferat capitala la Birgu si apoi definitiv la Valletta, astfel incat vechiul oras isi pierde importanta strategica.

Cu stradutele ei inguste, ca niste ulicioare cochete, cu somptuoasele resedinte si biserici medievale, miraculos pastrate la adapostul zidurilor puternice, Mdina sau “Orasul tacut” cum este cunoscut de catre majoritatea turistilor, este unul dintre cele mai frumoase orase istorice ale Europei.

Un aspect foarte important legat de Mdina este acela ca in oras nu se poate intra cu autovehicule, asa ca toti cei ce ajung aici vor invata sa se plimbe pe jos si isi vor aminti cat de placut este acest lucru.

Daca doriti sa aflati cat mai multe lucruri despre acest oras maltez, cea mai buna solutie este sa va imprieteniti cu unul dintre localnici. Astfel veti descoperi motivul pentru care orasului Mdina i se spune Orasul Tacerii, dar si despre povestea fantomelor care ar exista in imprejurimi.

Nu uitati, insa sa va luati aparatul foto cand veniti in Mdina, Malta, pentru ca peisajele sunt absolut minunate si merita sa imortalizati momentele frumoase din vacanta!

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.