Cetatea Fort Rinella din Malta

Construit pe la 1878 – 1886 de britanici, fortul Rinella, cunoscut și ca bateria Rinella, este acum muzeul din Malta unde, printre altele, puteți vedea unul din cele două tunuri Armstrong de 100 tone!

Fortul Rinella este una dintre cele patru baterii care a primit și a reușit să conserve un tun de 100 tone, construit pentru protecția porturilor din Malta și Gibraltar.

Aceste forturi au devenit necesare datorită faptului că italienii au construit două nave de luptă puternice: Duilio și Dandalo, ambel înarmate cu patru arme de 100 de tone, fiecare în turele rotative. La vremea respectivă, Marea Britanie a folosit Marea Mediterană ca o rută rapidă către India și s-a temut că puterea navală din ce în ce mai mare a Italiei ar putea schimba balanța puterii în regiune.

Malta trebuia să primească patru tunuri Armstrong, dar până la urmă două au fost trimise în Gilbratar, iar în Malta doar acesta de la bateria Rinella a supraviețuit, celălalt fiind dat la fier vechi!

Tunul de 100 tone a fost dezvoltat pentru prima dată în Italia de inventatorul și industriașul britanic din Newcastle, Sir William George Armstrong. Tunul are un calibru de 45 cm (17.72 inches) și are o lungime de 11 metri (35 feet). Cu afet cu tot are 103 tone.

Acest tun a fost primul model acționat mecanic și, de asemenea, unul din cele mai mari construite vreodată. Tunul putea să tragă un obuz de o tonă folosind un sfert de tonă de pulbere suficient pentru a străpunge armura de 65cm a unei nave militare aflată la o distanță de aprox. 12,8km (8 mile)!

În timpul celui de-al doilea razboi modial fort Rinella a fost folosit de Marină Militară ca depozit. În prezent fortul este muzeu, aflat în grija Fondazzjoni Wirt Artna, the Malta Heritage Trust.
La momentul vizitei mele, în decembrie 2017, am aflat că o bună parte din mecanismele hidraulice au fost restaurate, urmând să fie instalate și probabil în 2018 vor putea să tragă din nou cu el salve de ceremonie.

Tunul Armstrong de 100 tone nu este singurul exponat de la Fort Rinella. Acesta are un muzeu (Soldiers of the Queen – sunt disponibile audio-ghiduri în diverse limbi), unde puteți vedea aproximativ 3000 de exponate din 1837-1901 (Queen Victoria’s Army).

Dacă plătiți 5 Euro puteți trage cu o pușcă Enfield din 1878 originală sau puteți plăti 10 Euro că să trageți cu unul din tunurile aflate acolo.

Multi-site Heritage Pass este disponibil și pentru familii (2 adulți + 3 copii de până la 16 ani) la un preț de 50 Euro.

Biletul doar pentru Fort Rinella (care include turul ghidat, acces la muzeu, un film documentar) costă:

  • 12 Euro / Adult
  • 10 Euro / Studenți, pensionari
  • 5 Euro / copii până la 16 ani
  • 25 Euro / familie (2 adulți și 3 copii de până la 16 ani)

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.