Biserica Santa Maria in Aracoeli din Roma

Construită pe ruinele Templului Giunonei Moneta, care se afla pe Arx, una dintre cele două înălțimi ale Colinei Capitoliului, biserica datează din secolul al VI-lea. În timp, în jurul bisericii s-au dezvoltat clădiri care au devenit ulterior mănăstiri în partea superioară, în timp ce pe pantele dealului a apărut un târg și apoi un mic cartier.

În apropiere, ulterior a fost construită și casa de bani a Romei, numită „Moneta” deoarece a fost construită lângă templu: de aici provine și numele „monetă”, pe care numele îl dăm și astăzi banilor. Monetăria după incendiul din anul 80 d.Hr., a fost reconstruită pe pantele Caelianului: ruinele sale au fost recunoscute sub bazilica de astăzi a Sfântului Clement.

Despre originea Santa Maria in Aracoeli se știe puțin, dar există urme ale ei încă din 880 sub numele de „Santa Maria in Capitolio”. Originea toponimului „Aracoeli” (însemnând „altar, cer”) este în cuvântul latin „arx”, iar forma „aracoeli” a apărut mai târziu, probabil de către oameni de litere care au crezut că originea numelui locului stă în legenda care povestea cum împăratul Augustus ar fi construit un altar cerului după ce ar fi avut o apariție a Fecioarei Maria cu Pruncul în brațe și ar fi auzit o voce care spunea „Ecce ara primogeniti Dei” (acesta este altarul fiului întâi-născut al lui Dumnezeu”).

În Evul Mediu, biserica aproape că a devenit noul forum al Romei, dar în timpul ocupației franceze și a Republicii în 1797, biserica a fost deconsecrată și folosită ca grajd.

A fost reabilitată odată cu sfârșitul Romei napoleoniene, dar după 1870 s-a aflat în centrul lucrărilor de demolare pentru construirea Vittorianului și abia a putut fi salvată.

Biserica este cunoscută pentru „Pruncul Sfânt”, despre care, conform tradiției, s-ar fi sculptat de către un călugăr franciscan din lemn de măslin din Ghetsemani și ar fi fost botezat în Râul Iordan. Din 1591, legenda a stârnit entuziasmul oamenilor, deoarece se spune că Pruncul are puteri miraculoase, printre care aceea de a învia morții și de a vindeca pe cei grav bolnavi.

Din păcate, statuia originală a fost furată în 1994 și cea pe care o vedem astăzi este o copie, deși nimic nu s-a schimbat pentru credincioși. La Crăciun, Pruncul Sfânt este plasat în centrul unui pitoresc peisaj de Nativitate, dar de obicei se află în sacristie, împreună cu panoul „Sfânta Familie”. Pe altar se găsesc o grămadă de scrisori trimise din toate colțurile lumii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.