Mănăstirea Sfântul Pantelimon, Thassos

Pe un drum sinuos, ce urcă necontenit spre culmile muntelui, străjuit de trupurile calcinate ale copacilor arși în incendii care au avut loc acum mulți ani, eforturile sunt alinate de priveliștile pe care Thassosul ți le așterne la picioare.

Sate mici, ca niște piese de lego, rămân undeva, în urmă, pierdute printre păduri și stânci golașe, în timp ce drumul te duce tot mai sus, mai aproape de cer, abandonându-te la poarta Mănăstirii Sfântul Pantelimon.

Plecat din forfota satelor și stațiunilor pline de turiști, aici ești asurzit de liniștea care înconjoară sfântul lăcaș. Te afli doar tu și păsările cerului care se încumetă să ajungă aici, cerând găzduire pentru câteva minute Sfântului căruia îi este închinată mănăstirea.

În zare, departe, marea se unește cu cerul, iar liniștea din jur anunță liniștea din suflet care urmează să se instaleze curând.

Cu o vechime de peste 150 de ani, bisericuța mică din piatră, acoperită cu ardezie, primește pe toți cei care îi caută adăpost în vremuri de încercări, Sfântul Pantelimon oferind din frumoasele sale icoane tămăduire trupească și sufletească tuturor celor care-i cer ajutorul.

Alături de bisericuță, pelerinul găsește intrarea într-o grotă unde se spune că însuși Sfântul Pantelimon a locuit.

Într-un colț, un mic bazin de piatră adună în el apă cu puteri tămăduitoare, liniștea grotei fiind însoțită de picuratul suav al apei de undeva, de sus, din pereții parțial înghețați.

Aghiazma este pentru toți cei care au nevoie, fiecare pelerin putând să-și ia pentru acasă în mici carafe de plastic pe care le găsește la magazinul de suveniruri ale mănăstirii.

Două iconostase închinate Sfântului Pantelimon străjuiesc locul, iar într-un alt colț, lumânările aprinse de vizitatori poartă în lumina lor zeci de gânduri și rugăciuni neștiute decât de Dumnezeu, de Sfânt și de cei care le-au aprins.

Senzația de pace și liniște nu te părăsește nici după ce ieși din grotă… te îndrepți spre magazinul de suveniruri unde un călugăr tânăr, de o blândețe îngerească, îți oferă, pe lângă produsele specifice, și un zâmbet larg, care te însoțește mult timp după ce ai plecat de aici.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.