Cetatea Belgradului

Fortareata, cunoscuta si sub numele Kalemegdan, a fost in trecut o fortificatie militara importanta, iar in prezent, gazduieste parcul central al Belgradului.

A fost intemeiata in secolul al III-lea i.Hr, de liderul unui trip celtic, care i-a cucerit de dacii si tracii care locuiau in zona. In acea perioada, fortareata era cunoscuta sub numele Singidunum. Ulterior, a fost disputata de numeroase popoare, printre care amintim romanii, turcii, ungurii sau bulgarii.

Accesibila din capatul strazii Knez Mihailova, cetatea ofera privelisti frumoase, mai ales in timpul apusului de soare. S-au conservat destul de bine zidurile cetatii, in interiorul carora au fost deschise numeroase cafenele, terenuri de tenis si de baschet, dar si muzee.

In locul in care Dunarea se intalneste cu raul Sava, in capitala unei minunate tari, Serbia, in orasul vechi, vom gasi ruinele unei mari cetati din istoria poporului sarb, fortareata Kalemegdan.

Ruinele de aici, care pe timpuri au fost o importanta fortareata, au fost acaparate de nenumarate popoare, precum celtii, romanii, turcii, bulgarii sau ungurii.

Fortareata a fost construita in vremurile antice de un anume trib celtic, care a avut o mare batalie cu tracii si dacii care traiau in ea pe atunci, pana au cucerit-o. In secolul al III-lea inaintea lui Hristos, cand fortareata Kalemegdan a fost intemeiata, aceasta se gasea sub alt nume, acela de Singidunum.

Cel mai important lucru la acest monument istoric maret al poporului sarb, este faptul ca aceasta fortareata are o intreaga istorie, fiind acaparata de majoritatea popoarelor din vremurile antice, toti visand la ea, chiar pana si teribilul Atilla, cuceritorul hunilor, luptand pentru ea. De fapt sunt zvonuri care spun ca mormantul infricosatorului Atilla s-ar afla sub cetatea Kalemegdan.

De altfel, in antichitate celebra fortareata trasa granita dintre poporul sarb si cel ungar. Cladirea prezinta numeroase turnuri si porti medievale, atunci cand intri in ea avand impresia ca patrunzi intr-o lume veche de secole.

Pe vremuri, principala intrare in fortareata era renumitul Turn al Lui Despot, acum intrarea in fortareata se face peste tot, nemaiaratand atat de magnific ca pe timpuri, in prezent ramanand doar ruinele din ea, ruine care chiar si asa arata minunat.

Mausoleul lui Turbe de Damad Ali Pasha, ce se afla in fortareata Kalemegdan, este o adevarata atractie pentru turistii veniti din toate colturile lumii. De altfel, in partea de sus a constructiei, se afla renumita Fantana a lui Mehmed Pasa Sokolovic, obiectiv turistic pentru care multi vizitatori turci si nu numai vin aici.

Minunata fortareata Kalemegdan este gazduita in timpurile noastre de un parc superb, care ne ajuta sa intram intr-o epoca medievala imaginara, necunoscuta noua.

Turistii pot admira numeroasele turnuri si porti medievale, care amintesc de istoria zbuciumata a cetatii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.