Mănăstirea Lyaskovetsi, Bulgaria

Mănăstirea Sfântul Petru și Pavel a fost construită pe o stâncă la capătul estic al platoului Arbanash, la o altitudine de 439 de metri. Este situată la 1,5 km sud de Lyaskovets și la 6 km nord-est de Veliko Tarnovo.

Nu se cunoaște momentul exact când a fost construită mănăstirea. Datarea sa aproximativă este o consecință a surselor indirecte de informații. Cel mai probabil, a fost construită în primele decenii ale celui de-al Doilea Regat Bulgar, de către dinastia lui Asen și Petru.

Din cauza lipsei de informații exacte cu privire la construcția și existența timpurie a mănăstirii, poveștile orale care predomină printre sursele de informare despre mănăstire au devenit motivul răspândirii legendelor.

Potrivit unuia dintre legende, mănăstirea a fost construită în jurul anului 1450 de un om bogat din Arbanach pe nume Pavonan (sau Pavonian). A construit-o pe pământul său, cu fonduri proprii, și i-a dat din proprietatea sa vii, pajiști și păduri.

Ulterior, acest om bogat s-a mutat în Țara Românească și de acolo a trimis în fiecare an la mănăstire sare, vite și bani. Urmașii săi au făcut acest lucru aproape până în 1770, când starețul de atunci al mănăstirii Dionisie, din cauza vremurilor și împrejurărilor grele, a plecat și el în Țara Românească, luând cu el toate actele mănăstirii. Cu ajutorul lor, a reușit să ridice acolo o altă mănăstire cu același nume și să-i convingă pe moștenitori să-i dea pomana lor anuală.

Există, de asemenea, unele dovezi că încă de la cucerirea Regatului Târnovo, Mănăstirea Lyaskov și Mănăstirea Sfânta Treime s-au bucurat de un anumit patronaj turcesc. Pe baza documentelor de arhivă, se ajunge la concluzia că mănăstirea a atins cea mai mare prosperitate economică și spirituală în secolul al XIX-lea.

Primul stareț bulgar a fost Maxim Rajkovich, care și-a părăsit funcția de profesor la Lyaskovets și în 1838, cu sprijinul păstorilor Liaskov, a fost numit stareț al mănăstirii. 

Mănăstirea a câștigat o mare faimă și notorietate după ce în 1873 mitropolitul din Tarnovo Hilarion Makariopolski a reușit să-și realizeze ideea de a crea o școală spirituală în acest loc. Prima școală teologică superioară din Bulgaria a fost deschisă la 12 mai 1874.

Editorul și rectorul acestuia este Nedyu Zhekov. Fiind prima instituție de învățământ superior din țară în timpul sclaviei turcești, a atras studenți din toată Bulgaria, s-a dezvoltat cu succes și a devenit un centru al culturii și al conștiinței de sine bulgare. 

Până la Eliberare, școala avea o societate studențească „Cunoaște-te pe tine însuți” cu o bibliotecă, care a devenit ulterior fondul principal al Bibliotecii Universitare a Universității din Sofia. Școala și-a încetat activitățile educaționale la 25 iunie 1877, când trupele ruse au intrat în Veliko Tarnovo.

După Eliberare, școala și-a reluat activitatea ca școală de stat Petru și Pavel. Mitropolitul Kliment i-a devenit rector – scriitorul Vasil Drumev. În 1884, clădirile au fost renovate cu fonduri acordate de prințul Dondukov-Korsakov. Până în 1886, școala a purtat numele „Seminarul Teologic Petro-Paul”, care este fondatorul actualului Seminar Teologic. În 1925, la inițiativa patriarhului bulgar, aici a fost deschisă „Școala de canto Petroavlov”, care a funcționat până în 1928.

Deja în timpul sclaviei turcești, în jurul mănăstirii a avut loc un mare târg de sărbătoarea templului – Ziua lui Petrov. Aceste adunări au continuat după Eliberare până la Primul Război Mondial, iar astăzi tradiția este reînnoită.

În anii sclaviei turcești, mănăstirea a fost și punctul de plecare al revoltelor împotriva puterii turcești de mai multe ori. Cea mai veche încercare de rebeliune armată a fost în anul 1700 (25.04), cunoscută sub numele de „Rebeliunea văduvei Mara”. Organizatorii au fost văduva Mara, fiul și Stoyan și Gaitanjiata Marcho. Cele pregătite de egumenul arhim. Insurgenții Sofronius au venit la mănăstire ca pelerini împreună cu 1500 de cetnici ai voievodului Stoian. De aici au plecat în Balcani. După succesul inițial împotriva trupelor trimise, răscoala a fost înăbușită cu brutalitate.

O altă răscoală începută de la Mănăstirea Lyaskov a fost cea a căpitanului bunicul Nikola – 28 iulie 1856. Cu binecuvântarea fraților mănăstirii, plutonul de 13 oameni condus de Nikola Filipovski a părăsit mănăstirea către Balcanul Gabrovo urmărit de o pierdere a 300 de oameni. . Bătălia decisivă a avut loc în jurul podului „Shipka”. După aceea, echipa se îndreaptă spre Tryavna. Nikola Filipovski a fost ucis în cătunul „Donchovtsi”.

În 1862 (15 iunie), un grup condus de Hadji Stavri Voinov a pornit de la mănăstire pentru o răscoală la Târnovsko. Hadji Stavrevata Buna se pregătește cu ajutorul călugărilor și starețului Hadji Joasaf, care conduce grupul de 70 de oameni la mănăstirea Kapinovo. Acolo însă, din lipsă de sprijin, s-a dispersat. Mulți dintre insurgenți au fost capturați, judecați și executați. Starețul a fost exilat împreună cu fratele său la Diyarbekir, unde a murit.

Mănăstirea are astăzi mai multe clădiri, dintre care una este clopotnița. Are 31 m înălțime și a fost restaurată în 1980. Fundațiile sale sunt pe vechiul turn clopotniță, distrus de cutremurul din 1913 Această veche clopotniță, la rândul său, a fost construită pe locul unei castelle romane.

În mănăstire există și o mică capelă – Sfânta Treime. A fost construită pe locul bisericii Sf. Petru și Pavel, construite împreună cu locuința mănăstirii (după unele surse, în secolul al XII-lea de către regii bulgari Petru și Asen). Acest templu a fost demolat și de cutremurul din 1913 . În curtea mănăstirii se află și biserica Sf. Petru și Pavel .

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.