Cascadele Krushuna

Krushuna este denumirea dată cascadei care se revarsă în trepte în cadrul Parcului Natural Krushuna (sau Maarata), care se întinde pe o suprafață de șase hectare în care se pot face mai multe trasee.

Cascada Krushuna este considerată cea mai mare cascadă de travertin din Bulgaria, unică cu peisajul său pitoresc de o vegetație luxuriantă. Aceasta este formată din numeroase terase rotunde și mici bazine naturale cu apă minerală.

După circa două sute de metri de urcuș prin pădure, traversând din loc în loc câteva podețe amplasate astfel încât să ne ofere adevărate puncte de belvedere, ne apare în fața ochlor Piscina Albastră, un ochi de apa verde azurie formată din căderea cascadei pe treptele de travertin.

La doar alți două sute de metri mai sus, urcând în susurul apei, întâlnim și cascada principală înaltă de circa 20 metri, a cărei apa cade cu repeziciune la vale de pe versanții calcaroși îmbrăcați în mușchi.

Cea mai mare cascadă de travertin a fost formată de un mic râu care izvorăste din peștera Krushunska Maara. Travertinul nu este decât o formă de calcar depus de izvoarele minerale. Se formează printr-un proces de precipitare rapidă a carbonatului de calciu, adesea la gura unui izvor fierbinte sau într-o peșteră de calcar.

Sunt doua trasee turistice destinate celor care vor sa faca drumetii aici:

  • traseul albastru, descris de vizitatori ca fiind mai abrupt, pe o poteca inconjurata de mici cascade si pesteri (durata aproximativa 40 de minute)
  • traseul rosu, in forma de cerc, cu mai multe cascade in imprejurimi si o dificultate mai redusa (durata aproximativa 30 de minute)

Studiile de specialitate au demonstrat ca apa din zona cascadelor are, pe langa o temperatura ridicata, si o serie de beneficii asupra sanatatii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.