Peștera Devetashka

Pestera Devetashka se afla la deal, in zona Lovech, dealurile au maxim 200m inaltime si nu ai banui ce se afla aici. Pe o campie destul de intinsa se afla un deal lung de kilometri, pe langa deal curge raul Ossam, un rau relativ mare, iar pestera noastra se gaseste intr-o intrare in deal.

Pestera Devetashka este una dintre cele mai frumoase si cunoscute pesteri din Bulgaria si se afla pe lista celor mai vizitate obiective de catre romanii care aleg sa exploreze nordul sau centrul acestei tari. Poate fi pe lista ta si daca pleci catre Grecia si doar tranzitezi Bulgaria, cu un scurt ocol inainte sa ajungi la Plevna.

Devetashka, de dimensiuni impresionante, mai este cunoscuta si sub denumirile locale de Oknata sau Maarata si se distinge prin forma sa aparte, care include 7 gauri de diferite dimensiuni in tavanul pesterii.

Pentru a ajunge la pestera bulgarii au construit un pod destul de mare ramas doar pietonal. Peisajul vazut de pe pod e destul de frumos, se vad si pesti in rau si albia frumoasa. Odata coborat de pe pod deja se vede intrarea inalta, de forma eliptica sau cu bolta, cam de 25-30 m si lata de mai bine de 35m, totul e intunecat si nu vezi aproape nimic decat dupa ce patrunzi usor in interiorul pesterii si in lumea de basm de acolo.

Devetashka are o lungime de peste 2400m insa nu se poate vizita decat pe primii 700-800m, maxim un kilometru. Nu exista electricitate, deci ar fi bine sa va luati o lanterna uriasa dupa voi.

Totusi acolo exista lumina din plin pentru ca tavanul pesterii este surpat din loc in loc, lasand soarele sa patrunda si din acest motiv climatul din interior este cu totul altul decat intr-o pestera obisnuita, exista plante din abundenta pe malul unui rausor ingust ce strabate pestera.

Fenomenul este destul de rar, la noi nu stiu sa existe asa ceva, doar la Melissani am vazut ceva asemanator, diferenta fiind ca aici in Bulgaria e pamant cat e apa in Kefalonia si invers.

Taxa de intrare este de 3 leva, aproximativ 10 lei.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.