Orasul Oxford, Anglia

Oxford este un oraș și un district ne-metropolitan situat în Marea Britanie (Anglia), situat la confluența Tamisei cu râul Cherwell, la 84 km nord vest de Londra și destul de aproape de alte așezări britanice renumite, așa cum sunt Bath, Stratford-upon-Avon (orașul natal al lui Shakespeare), Cotswolds.

Oxfordul este locul unde se îmbină romantismul orașului medieval cu vitalitatea centrului universitar internațional, aici fiind localizată Universitatea Oxford, aflată în fruntea clasamentelor universităților din întreaga lume.

Menționat documentar în anul 912, orașul s-a dezvoltat în jurul universității, dar data exactă a înființării nu se cunoaște.

Se spune că orașul în care râurile Cherwell și Tamisa puteau fi trecute prin vad doar cu o căruță trasă de boi (ox = bivol, ford = vad) începuse să prospere din punct de vedere economic din secolul VIII. În anul 1096, exista deja o anumită formă de învățământ.

După anul 1167, o serie de profesori eminenți au venit de la Universitatea din Paris. Prezența acestora la catedră marchează începutul afirmării Universității Oxford pe plan mondial. Istoricii nu pot explica motivul pentru care prima universitate britanică s-a înființat la Oxford, dar este cunoscut faptul că locuitorii acestui oraș nu au fost încântați de venirea noilor profesori de la Paris.

Tensiunea dintre cadrele universitare ale facultății și locuitorii orașului a culminat o dată cu acuzarea unuia dintre studenți de moartea unei femei.Presupusul vinovat a fugit din oraș, iar localnicii, căutând răzbunarea, i-au spânzurat colegii de cameră ai acestuia.

În același an, 1209, o parte din profesori au părăsit Oxfordul și au înființat o nouă universitate la Cambridge. Ceilalți, rămânând aici, au continuat lupta cu burghezia orașului, care acuza neîncetat universitatea pentru orice nenorocire. În scurt timp totuși, universitatea, cu sprijinul Papei Inocențiu III, domină orașul Oxford.

Înainte de toate, Oxfordul este o colecție arhitecturală. Clădirile îmbină perfect stilurile arhitectonice ale secolului trecut.

Majoritatea monumentelor aparțin colegiilor și, din păcate, numai câteva dintre ele sunt accesibile vizitatorilor.

Turiștii au mai multe posibilități de vizitare a Oxfordului: pot opta pentru o plimbare prin campusul universitar, pot închiria un ghid, pot face un tur cu autobuzul supraetajat sau pot închiria o mașină cu un șofer.

Orice vizită adevărată a centrului cultural Oxford , ar trebui să înceapă de la The Oxford Story – o expoziție neconvențională care prezintă istoria de 800 de ani a universității. Cei care vizitează expoziția se pot așeza în băncile în universitate în epoca medievală. Turiști pot alege limba în care audiază comentariul care însoțește expunerea.

Atracții principale ale Oxfordului sunt:

 • Clădirile colegiilor:
  • Merton College, cel mai vechi colegiu din Oxford, înființat în anul 1264;
  • All Souls College, colegiu amplasat într-o clădire impresionantă cu două turnuri și cu ceas solar, proiectat de Christopher Wrena;
  • Divinity School, clădire din secolul al XV-lea realizată în stil gotic.
 • Muzeul Ashmolean (1683)
 • Teatrul Sheldonian (1662-1669)
 • Observatorul astronomic
 • Grădina Botanică
 • Monumentele:
  • Catedrala St. Frideswide a colegiului Christ Church(1170-1180, completată în 1225, cu un turn și cu construcții adiacente ridicate în anii 1525-1546)
  • Capela Colegiului Merton (1276)
  • Capela Colegiului Magdalen (1475-1481)
  • Capela Colegiului Lincoln (sec. 17)
  • Radcliffe Camera (1739-1749)

Panorama orașului se poate admira din Carfax TowerSheldonian Theatre, turnul bisericesc Saint Mary the Virgin sau Saint Michael.

Cea mai vestită bibliotecă a Oxfordului, The Bodleian Library datează de la începutul secolului XVII. Colecția de cărți numără peste 5 milioane de volume.

The Bodleian Library, fiind una dintre puținile biblioteci consacrate pe plan britanic, are privilegiul obținerii unui exemplar din fiecare carte publicată pe teritoriul Marii Britanii.

Regulile interioare sunt foarte stricte, nimeni nu are voie să părăsească incinta clădirii cu un volum de carte, totul se studiază în sălile de lectură. Nu fac excepție nici măcar membrii familiei regale.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.