Ce poți vizita în statul New York. Cele mai importante obiective turistice din New York

New York este un oras imens ce este vizitat de peste 40 de milioane de turisti in fiecare an. Este o cifra impresionanta iar obiectivele turistice din New York sunt si ele unice in felul lor si reprezentative pentru aceasta parte de lume.

Locuri ca Statuia Libertatii sau Empire State Building, Central Park sau Wall Street sunt obiective ce cu totii le cunoastem din filme sau din diferite carti celebre si oricine s-ar simti neimplinit daca ar pasi in New York si nu le-ar vedea.

Exista desigur si multe alte atractii care se adreseaza cu precadere anumitor categorii de turisti, insa principalele obiective turistice din New York se numara cu certitudine printre cele mai importante obiective turistice din lume si reusesc oricand sa rivalizeze cu atractii celebre din Europa.

Statuia Libertății, New York

Statuia Libertății din New York a fost un cadou pentru Statele Unite din partea Franței, ca simbol al prieteniei dintre cele două națiuni. Statuia Libertății îi întâmpină în port atât pe cei care se întorc acasă, cât și pe cei care ajung, pentru prima dată, pe pământ american.

Central Park din New York

Central Park este unul dintre locurile din New York care fac din metropola americana un oras in care atatia oameni isi doresc sa traiasca. Parcul de 341 de hectare este situat in Manhattan iar exemplul sau a fost folosit ca model de multe alte orase din jurul lumii.

Parcul are mai multe lacuri, teatre, patinoare, fantani, terenuri de tenis, terenuri de basket sau terenuri de joaca pentru copii. Tot aici se gaseste si Central Park Zoo dar si Metropolitan Museum of Art. La sfarsit de saptamana, atunci cand masinile nu au voie sa traverseze parcul, Central Park chiar devine o oaza de liniste intr-un oras aglomerat.

Brooklyn Bridge din New York

Lucrarile de constructie la Brooklyn Bridge au inceput in 1869 si au durat 14 ani. La acea vreme multi oameni au considerat constructia unui pod atat de mare o uriasa prostie. In spatele ducerii la bun sfarsit a intregului proiect a stat John Roebling, un emigrant german care lucrase pentru guvernul Prusiei in constructii de drumuri si poduri.

El a lansat ideea construirii unui pod peste East River dupa ce a mers cu un feribot si a sfarsit prin a ramane blocat in gheata formata pe rau. John Roebling nu a apucat sa vada constructia podului proiectat de el dusa la bun sfarsit; a murit dupa ce si-a zdrobit piciorul intr-un accident pe care l-a suferit chiar la constructia podului.

El nu a fost singurul care si-a pierdut viata in timpul lucrarilor: 20 dintre cei 600 de muncitori care au lucrat la pod si-a pierdut viata. Fiul lui John Roebling, Washington Roebling, a preluat conducerea proiectului dar a suferit un accident de decompresie in urma lucrarilor la pilonii podului si se gasea pe patul de moarte in timpul inaugurarii. In acea zi, pe 24 mai 1883, aproximativ 150.000 de oameni au traversat podul.

Muzeul Metropolitan de Arta din New York

Cu peste doua milioane de opere de arta ce acopera o perioada de mii de ani, Muzeul Metropolitan de Arta din New York este unul dintre cele mai mari si prolifice muzee de arta din lume. De aceea ar trebui sa se regaseasca pe lista de obiective turistice ce trebuie vizitate de catre orice turist care paseste in metropola americana.

Wall Street din New York

Wall Street este una dintre cele mai celebre strazi nu doar din New York ci din intreaga lume. Este la fel de cunoscuta ca Champs Elysee din Paris, La Rambla din Barcelona sau Strip din Las Vegas. Fiind recunoscuta ca centrul financiar al New York-ului, Wall Street este in dese randuri asociata cu bogatia si ambitiile care caracterizeaza America.

Times Square din New York

Times Square, cea mai aglomerata piata din New York este cunoscuta pentru teatrele de pe Broadway, pentru cinematografe si pentru panourile publicitare imense. Este unul dintre acele locuri care au ajutat New York sa obtina titulatura de “Orasul care nu doarme niciodata”.

Empire State Building din New York

Mai mult decat orice alta cladire din lume, Empire State Building reprezinta ambitia oamenilor de a construi cladiri care se inalta cutezatoare spre cer. Acest zgarie-nori este probabil cea mai cunoscuta cladire din New York, motiv pentru care poate fi vazuta pe o multime de carti postale cu orasul american.

Empire State Building apare intr-o multime de filme, printre care si clasicul „King Kong” din 1933. Chiar si astazi, desi cladirea a fost detronata de mult de titlul de cea mai inalta cladire din lume, a continuat sa ramana un simbol al orasului New York si este vizitata de mai mult de trei milioane de oameni anual.

Muzeul de Arta Moderna, MoMA din New York

Muzeul de Arta Moderna din New York (MoMA – Museum of Modern Art) este considerat in dese randuri cel mai important muzeu de acest fel din intreaga lume. Colectia detinuta de MoMA contine  o gama foarte larga de opere ale celor mai apreciati artisti moderni cum ar fi Andy Warhol, van Gogh si Picasso.

Celebra familie Rockefeller este in mare parte raspunzatoare de intemeierea Muzeului de Arta Moderna din New York, ideea fiind prima data inaintata de Abby Aldrich Rockefeller, sotia lui John D. Rockefeller Junior. Aceasta a apelat la ajutorul a doua bune prietene, Lillie Bliss si Mary Quinn Sullivan, si impreuna au reusit sa inaugureze primul muzeu de arta moderna la doar cateva zile dupa marea prabusire a bursei din 1929.

Memorialul 11 Septembrie din New York

Memorialul National 11 Septembrie, comemoreaza victimele atacurilor teroriste asupra cladirilor gemene de la World Trade Center. Memorialul a fost inaugurat la 10 ani de la momentul atacurilor chiar pe locul unde se inaltau turnurile gemene, cele mai inalte cladiri din New York City.

La scurta vreme dupa tragicele atacuri de la World Trade Center au fost initiate o serie de planuri de a crea un memorial pentru comemorarea victimelor cumplitei tragedii. Inca din aprilie 2003, o competitie a fost lansata de catre Lower Manhattan Development Corporation pentru proiectarea unui memorial pe locul fostelor cladiri de la World Trade Center.

Madison Square Garden din New York

Fiind una dintre cele mai cunoscute locatii de evenimente sportive sau concerte din intreaga lume, Madison Square Gardern exista intr-o forma sau alta inca din anul 1879. Actuala cladire din Manhattan numita in dese randuri doar „The Garden” sau MSG este a patra cladire care poarta acest nume. Primele doua au fost situate in Madison Square (intersectia dintre Madison Avenue si 26th Street), de aici si numele, insa ultimele doua cladiri au fost amplasate in alta locatie.

Ellis Island si Muzeul Emigratiei din New York

Ellis Island din New York este una dintre cele mai populare atractii turistice din Manhattan si zonele din jurul sau, fiind intrecuta doar de obiective turistice ca Empire State Building sau Statuia Libertatii.

Acest lucru se datoreaza probabil si faptului ca milioane de americani au o legatura stransa cu insula prin care stramosii lor au trecut in drumul spre noua lor casa. Documentele indica ma mai mult de jumatate dintre americani au cel putin o ruda care a trecut prin Ellis Island.

High Line din New York

O nouă atracție atractivă în New York City, High Line este o fostă linie feroviară care a fost transformată într-o pistă urbară de mers pe jos pe străzile orașului. Acest parc public, liniar, a fost plantat cu o varietate de plante și pomi, dintre care multe sunt specii indigene, și căptușite cu balustrade de sticlă în majoritatea zonelor, oferind o senzație naturală, oferind în același timp priveliști deosebite asupra orașului.

Catedrala Sf. Patrick din New York

Catedrala Sf. Patrick din New York, Statele Unite ale Americii, este cea mai mare catedrala catolica, in stil gotic, din tara. In mijlocul cartierului Manhattan, in New York, se inalta, semeata, impozanta catedrala Sf. Patrick, inconjurata de cladiri futuristice, respectiv de zgarie nori stralucitori, exact vizavi de Rockefeller.

Cam prin acea zona, ceva mai departe, se afla mult mai mica si mai simpla biserica Sf. Patrick, fosta resedinta a arhiepiscopiei romano-catolice a New York-ului. Pamantul pe care catedrala a fost construita, vandut de consilierul orasului in anul 1799, a fost cumparat la o licitatie pentru neplatirea taxelor in noiembrie 1928 de catre Francis Cooper, care l-a transmis mai departe reprezentantilor din consiliul de administratie al bisericii Sf. Petru.

Gradina Botanica Brooklyn din Ne

Gradina Botanica din Brooklyn, New York

Cu peste 12.000 de specii si intinzandu-se pe o suprafata totala de 21 de hectare, respectiv 52 de acri, acest loc tihnit este emblematic pentru design-ul de gradina, al spatiilor verzi. Pe langa faptul ca este un loc perfect pentru cercetare, mai reprezinta, asa cum s-a mai precizat, un loc perfect pentru cateva momente bune de liniste.

Desigur, nu se poate compara nicicum cu un spatiu verde public in care nu exista foarte multe restrictii, insa formalitatea Gradinii Botanice Brooklyn este absolut incantatoare. Doar daca vizitam Gradina Osborn din cadrul complexului si vom ajunge la aceasta concluzie.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.